NOS Voetbal

Geen succes, toch voelt Bosz steun in Lyon: 'Da's in voetbal niet altijd zo'

Op bezoek bij Bosz in Lyon: over loyaliteit, Ajax en de rauwste stad van Frankrijk

"Op en af. We wisselen goede momenten af met slechte. In voetbal en in resultaten. Dus dat betekent dat je niet bovenin speelt, want daar moet je regelmaat hebben in prestaties en dat hebben wij niet."

Peter Bosz op z'n Peter Bosz'. Eerlijk, duidelijk en simpel. Een trainer met een prijzenkast vol complimenten, maar zonder tastbare schalen op het hoogste niveau. Aanvallend voetbal, dat is waar hij voor staat. Maar ondertussen moet Bosz ook denken aan zijn trainerscarrière.

Een jaar of vijf geleden leek Bosz hard op weg naar de top. Hij bracht Ajax met wervelend voetbal naar de finale van de Europa League en verdiende er een overgang naar Borussia Dortmund mee. Klaar om Duitsland te veroveren.

Problemen in Lyon

Anno 2022 mag hij, na zijn ontslag bij Dortmund en daarna ook Bayer Leverkusen, blij zijn met het begrip van de clubleiding van Olympique Lyonnais, de Franse club waar hij sinds de zomer voor de groep staat. Zo goed gaat het namelijk helemaal niet.

Peter Bosz tijdens zijn presentatie bij Lyon in 2021

De zevenvoudig Frans kampioen staat achtste en ziet het binnenhalen van Europees voetbal met de week moeilijker worden. Daarvoor is de vijfde plaats nodig. De achterstand op de vijfde plek is met nog vier duels te gaan vier punten.

Duurt lang

Inmiddels zit het huidige seizoen er al bijna op. En het loopt niet bij Lyon. "En dus zijn we niet goed genoeg", erkent de 58-jarige Bosz, die de verwachtingen in Lyon een beetje wil temperen. Want is Lyon nog wel zo'n grote club?

"In mijn ogen heeft een grote club een groot stadion, veel supporters en een erelijst. Lyon is in het verleden zeven jaar achter elkaar kampioen geworden. Dat kan alleen als je een grote club bent. Maar de laatste titel is veertien jaar terug. En dat kan eigenlijk niet voor een grote club."

Peter Bosz vertelt ook dat hij nog veel denkt aan Johan Cruijff, die op 25 april 75 jaar zou zijn geworden:

Bosz denkt veel aan Cruijff, ook bij Lyon: 'Zijn ideeën zijn nog steeds raak'

Hoe dan ook is men niet tevreden over de huidige klassering. In de Europa League deed Bosz het wel aardig met Lyon, maar in de kwartfinales was West Ham United duidelijk te sterk. In de Ligue 1 werd al negen keer verloren.

Club spreekt openlijk vertrouwen uit in Bosz

Toch sprak voorzitter Jean-Michel Aulas onlangs zijn vertrouwen uit in Bosz. In de voetballerij moet men dan vaak lachen, omdat het gezien wordt als het begin van het einde. Bosz zelf ziet het als oprechte steun.

"Als je dagelijks contact hebt met de mensen binnen de club, weten zij ook wat je aan het doen bent en hoe je werkt. Dan zien zij ook waar het aan ligt. We zijn samen aan iets begonnen en zij zijn loyaal naar mij. Dat is niet altijd zo in de voetbalwereld", weet Bosz.

Hoewel Bosz na zijn vertrek bij Ajax dus amper succes kent in het buitenland, staat hij er in Nederland - vooral dankzij dat sterke seizoen in de hoofdstad - nog altijd goed op. Na de eerste geruchten over een mogelijk vertrek van Erik ten Hag bij Ajax werd Bosz direct genoemd als opvolger.

Daarmee geconfronteerd wordt Bosz fel. "Daar wil ik het niet eens over hebben. Ik geef net aan dat de mensen hier heel loyaal zijn naar mij, dus vind ik dat ik dat ook naar hen moet zijn."

Bosz wil niet praten over vacante trainerspositie bij Ajax

Nee, Bosz wil het niet hebben over een eventuele terugkeer naar Nederland. Wel wil hij het over een andere Nederlandse club hebben. Of ja, de tegenstander dan. Feyenoord speelt op donderdag 28 april in de halve finales van de Conference League tegen Olympique Marseille. Een week later is de return.

Precies daartussenin speelt Bosz met zijn Lyon in en tegen Marseille. "De rauwste stad van Frankrijk", meent hij. "De supportersschare van Marseille is erg vergelijkbaar met die van Feyenoord. Hondstrouw, bloedfanatiek, maar gaat ook regelmatig over de schreef", aldus de oud-speler van Feyenoord.

Dekking zoeken in het gangpad

Om die woorden over Marseille kracht bij te zetten komt Bosz met een anekdote uit zijn spelerstijd. "Met Toulon in 1988. We verliezen en rijden in de bus van het stadion weg en ik zie, en dat is echt gebeurd, ineens alle spelers in het gangpad liggen."

Bosz heeft geen idee waarom zijn medespelers plots dekking zoeken. Als ze even later de grote boulevard op rijden, krijgt hij z'n antwoord. "Voordat we goed en wel om ons heen konden kijken, waren alle ruiten van de bus ingegooid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl