NOS WielrennenAangepast

Lavreysen grijpt goud op keirin in Nations Cup; zilver Van der Duin op omnium

Lavreysen grijpt goud op keirin in Nations Cup

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft op de derde dag van de Nations Cup in het Schotse Glasgow goud veroverd op het onderdeel keirin. Lavreysen, de regerend wereldkampioen en winnaar van olympisch brons in Tokio, bleef Kevin Quintero uit Colombia een half wiel voor.

Lavreysen won de eerste voorronde en werd in de tweede ronde tweede achter de Australiër Matthew Richardson, die later met brons genoegen moest nemen. De Fransman Melvin Landerneau, die vrijdag zilver greep op de 1 kilometer sprint, ging in de finale in de laatste ronde onderuit.

Zilver Van der Duin, Brons Lamberink

Maike van der Duin won zilver op het omnium, mede door een val van regerend wereldkampioene Katie Archibald op het afsluitende onderdeel, de puntenkoers.

Zilver Van der Duin op omnium na val wereldkampioene Archibald

Archibald leidde na drie onderdelen en dus lonkte goud voor Van der Duin, die tweede stond. Maar de Japanse Yumi Kajihara passeerde haar nog. Lotte Kopecky, die dit jaar op de weg Strade Bianche won en de Ronde van Vlaanderen, werd derde.

Kyra Lamberink veroverde in Glasgow brons op de 500 meter. In de kwalificatie eindigde Lamberink als tweede, achter Martha Bayona Pineda. De Colombiaanse, die bij de WK in 2017 zilver greep op keirin, bleek ook in de finale van de sprint in Glasgow oppermachtig.

Brons voor Lamberink op 500 meter in Nations Cup

In de voorronde gaf Lamberink 0,304 toe, in de finale 0,400. De Italiaanse Miriam Vece, die in de kwalificatie Lamberink nog voor zich moest dulden, veroverde zilver (+0,378).

Op de individuele achtervolging liep Daniek Hengeveld de strijd om het brons mis. In de kwalificatie werd ze zesde (van twintig baanrensters) op 3,931 van de latere winnares Mieke Kröger uit Duitsland.

Havik en Hoppezak zesde op koppelkoers

Bij de koppelkoers, ook wel madison genoemd, eindigden Yoeri Havik en Vincent Hoppezak op de zesde plaats. Jan-Willem van Schip en Roy Eefting moesten zich na tweehonderd rondes tevreden stellen met de dertiende plek. Het goud ging naar het Franse duo Boudat en Thomas.