Getty Images
NOS SportAangepast

Verstappen verschalkt Leclerc in slotfase en wint sprintrace

Max Verstappen heeft bij de Grand Prix van Emilia-Romagna in Italië de eerste sprintrace van het seizoen op zijn naam geschreven. De coureur van Red Bull mag daardoor acht WK-punten bijschrijven en hij start zondag bij de hoofdrace vanaf de eerste plek.

Leider in de WK-stand en winnaar van de twee grands prix dit seizoen Charles Leclerc, eindigde in de sprintrace als tweede en ontvangt zeven punten. Hij start net als bij de sprintrace vanaf P2.

De start was duidelijk voor Leclerc, die Verstappen al heel snel te pakken had. Bij de eerste bocht was hij de Nederlander al voorbij, die ook bijna Lando Norris langszij zag schieten.

Verstappen hield stand maar Leclerc nam direct afstand. Omdat Zhou Guanyu (Alfa Romeo) van de baan was geschoten na contact met Pierre Gasly (AlphaTauri) kwam er een safetycar op de baan en schoof het veld direct weer in elkaar.

Reuters
Charles Leclerc leidt het veld voor Max Verstappen tijdens de sprintrace

Bij de herstart stonden nog 17 van de 21 rondes op het bord en schoot Leclerc andermaal uit de startblokken. Na een paar bochten had hij alweer een gaatje geslagen richting Verstappen.

De Nederlandse wereldkampioen bleef daarna lange tijd in het kielzog van de Monegask, maar hij kon net niet dichtbij genoeg komen om een serieuze aanval te plaatsen. Tot aan de laatste vijf rondes. Verstappen kroop iedere ronde iets dichterbij en in de 20ste ronde verschalkte hij zijn rivaal.

Vervolgens reed Verstappen weg en reed hij onbedreigd naar de zege in de sprintrace. Leclerc eindigde als tweede, Verstappens ploeggenoot Sergio Pérez kwam als derde over de streep.

Verrekijker nodig

"De start was verschrikkelijk, ik had veel wielspin en weinig tractie", baalde Verstappen na afloop bij de persconferentie. "Ik had een verrekijker nodig om Charles nog te zien. Na de herstart leek het alsof ik Charles niet kon volgen, maar op een bepaald moment begon bandenslijtage een rol te spelen en kon ik het gat dichten. Het was een mooi gevecht, maar ik ben nog steeds geen voorstander van sprintraces."

Bekijk hieronder de reactie van Verstappen na de sprintrace.

Verstappen: 'Na de start was het best wel ok'

Leclerc wilde snel afstand nemen van Verstappen, maar dat ging ten koste van zijn banden. "Mijn banden sleten hard en misschien betaalde ik aan het eind de prijs voor mijn snelle eerste rondjes. Morgen moet dat beter en dan kan ik winnen. Anders niet."

NOS
WK-stand F1 per 23-4

Mercedes-coureur George Russell had eerder op de dag de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training. Verstappen kwam tot de zevende tijd. Het was voor de coureurs in Imola voornamelijk van belang om de juiste afstelling van hun wagen te vinden. Voor het eerst dit weekend regende het niet op de baan.

Die veranderende weersomstandigheden betekende dat coureurs hun banden wilden testen, zag ook Christian Horner, teambaas van Red Bull: "Omdat het gisteren regende, ligt er veel minder rubber dan normaal op het circuit. Maar onze coureurs hebben hun ritme wel gevonden en zijn tevreden met de afstelling op dit moment."

Vooral Pérez voelde zich als een vis in het water. Waar Russell zijn snelste tijd op de snellere rode band har neergezet, deed Pérez dat op de wat langzamere gele band.

De Mexicaan was uiteindelijk maar 81 duizendsten langzamer dan de Brit. Charles Leclerc, leider in de WK-stand, zette de derde tijd neer, voor Lewis Hamilton. Verstappen concentreerde zich op wat lange sessies op de gele band.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl