Max Verstappen in Italië
NOS Sport

Verstappen op glibberig circuit snelste in kwalificatie GP Emilia-Romagna, Leclerc tweede

Max Verstappen was vrijdag op een nat en glibberig circuit de snelste in de kwalificatie voor de GP van Emilia-Romagna in Italië. De Nederlander wist Charles Leclerc en Lando Norris achter zich te houden.

De overwinning van Verstappen betekent niet dat de regerend wereldkampioen zondag start vanaf vanaf de eerste startplek. Die plek wordt zaterdag gegeven aan de winnaar van de sprintrace.

Verstappen start zaterdag vanaf de eerste plek in de sprintrace, waar belangrijke punten kunnen worden verdiend voor de WK-stand. De winnaar van de sprintrace pakt er namelijk acht. In zijn achteruitkijkspiegel ziet Verstappen voor de sprint als eerst Leclerc en vervolgens Norris. De uitslag van de kwalificatie is de startopstelling van de sprintrace zaterdag.

Het was nat, glad en daardoor zeer onvoorspelbaar tijden de kwalificatie op het circuit Enzo e Dino Ferrari in Imola. Het regende gele en rode vlaggen; meerdere coureurs slipten van de baan, moesten door het gras of belandden in de grindbak. Het was rommelig.

In relatieve droogte maakten in de eerste kwalificatiesessie - die lang stil lag wegens een ontplofte remschijf van Williams-coureur Alexander Albon - de Ferrari's van LeClerc en Carlos Sainz opnieuw indruk. Toch perste Verstappen zijn wagen tussen de twee Ferrari's in.

Verstappen op het natte circuit van Imola

Verstappens moment kwam al vroeg in de tweede kwalificatiesessie. Met 1.18.793 zette hij de snelste tijd van de dag neer. Een fractie later vloog Sainz van de baan nadat hij een bocht iets te agressief in was gegaan. Een dure crash voor de nummer drie in de WK-stand. De Spanjaard moet nu zaterdag veel goedmaken in de sprintrace (waar hij start vanaf plek tien) om een goede startpositie te krijgen voor de GP van zondag.

Na Sainz' crash begon het te miezeren, te druppelen en even later flink te regenen. Het circuit in Italië veranderde in een spiegel. Snelle tijden zaten er vervolgens niet meer in. In een glibberige, natte derde sessie reed Verstappen opnieuw de snelste tijd. Leclerc en Norris konden daar niet meer overheen.

Verstappen was achteraf tevreden en sprak van een "hectische en lange" kwalificatie. "Het was glibberen en de banden kwamen moeilijk op temperatuur", zei de regerend wereldkampioen. "Het is een fantastische baan en iedere fout wordt direct afgestraft doordat je in de banden eindigt."

De top-3 van de kwalificatie: Verstappen (midden), Leclerc (links) en Norris (rechts)

Ook de leider in de WK-stand, Leclerc, vond het een lastige dag. "Zeker op de zachte banden."

"Toen het er echt om ging in Q3, maakte ik de verkeerde keuze. Het was heel frustrerend", concludeerde de coureur uit Monaco. "Al met al is de tweede plek geen ramp, want er is nog veel om voor te strijden zaterdag en zondag. Ik ga alles geven."

Geen Mercedes in top-10

Deed Mercedes ook nog mee? Zeker, op een historisch anonieme manier. Voor het eerst sinds 2012 reed geen enkele Mercedes-auto in de top-10 bij de kwalificatie. Dat is voor het eerst in 187 races. George Russell, nummer twee in de WK-stand, eindigde op plek elf. Lewis Hamilton, nummer vijf op de ranglijst, kwam niet verder dan plek dertien.

"Dit is natuurlijk teleurstellend. Als team hebben we onvoldoende gepresteerd vandaag. Er zijn dingen die we hadden moeten doen, maar niet deden, maar goed...", zuchtte Hamilton na de kwalificatie. "We zullen zo hard mogelijk werken om te stijgen in de sprintrace. We blijven werken, het is wat het is, hopelijk is het morgen beter weer."

Verstappen zit Hamilton op de hielen

In de natte eerste training vrijdagochtend kwam Verstappen nog tot de derde tijd met een flinke achterstand op de Ferrari's van Leclerc en Sainz. De Nederlandse wereldkampioen gaf anderhalve seconde toe op Leclerc, de snelste van de ochtend.

Vanwege de regen hadden veel coureurs hadden tijdens de training moeite hun bolide op de baan te houden. Onder meer Leclerc, Nicholas Latifi, Esteban Ocon en Valtteri Bottas schoten toen al van de baan, zonder grote gevolgen. Zaterdag om 12.30 uur is de tweede vrije training, gevolgd door de sprintrace later in de middag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl