NOS Wielrennen

Na de tranen nu eindelijk de lach bij Pinot, Arensman helpt Bardet aan eindzege

Donderdag kon hij zijn tranen amper bedwingen, nadat hij vlak voor de streep op de Grossglockner nog voorbijgesneld werd door Miguel Ángel López. Vandaag was er in de stromende Oostenrijkse regen eindelijk die stralende glimlach van Thibaut Pinot.

Met de zege in de slotrit van de Ronde van de Alpen schudde de Franse klimmer de herinnering aan een vreselijke periode vol teleurstelling, blessureleed en mentale problemen af. Na een lange vlucht was hij de Spanjaard David de la Cruz (Astana) te snel af in de sprint.

Ruim tien minuten achter Pinot zetten Romain Bardet en Thymen Arensman het eindklassement op de kop. Bardet, met Pinot al jaren Frankrijks hoop in bange dagen met twee podiumplaatsen in de Tour de France, reed Pello Bilbao uit de leiderstrui.

De Nederlander Arensman kwam juichend over de streep en eindigt als derde in het eindklassement.

Podium Tour als vergiftigd geschenk

In 2014 werd Pinot derde in de Tour de France en dat bleek een vergiftigd geschenk. De verwachtingen in eigen land drukten zwaar op zijn schouders en die druk werd hem uiteindelijk teveel.

Velen herinneren zich nog de beelden van de Tour van 2019 toen hij in de negentiende etappe als nummer vijf van het klassement snikkend moest opgeven.

2019: snikkende Pinot stapt uit de Tour de France

Eerder die Tour boekte Pinot nog zijn laatste overwinning op de top van de Col du Tourmalet, maar de tegenslag overheerste alles. Pinot sleepte zich in 2021 nog door de Tour, maar de mentale problemen afschudden lukte niet.

Pinot zocht de luwte van zijn geitenboerderij in de Vogezen en reed bijna alleen nog kleine koersen op zoek naar zijn oude vorm.

In de Ronde van de Alpen leek hij donderdag na een lange solo eindelijk op weg naar die felbegeerde zege, maar die kwam er dus niet. "Ik zou op een dag graag de bladzijde willen omslaan en weer eens als eerste over de streep komen", zei de Fransman donderdag vechtend tegen de tranen.

Bardet en Arensman zetten klassement op de kop

Achter het bijzondere verhaal van Pinot schreven Romain Bardet en Thymen Arensman in de korte, maar mede door de stromende regen slopende etappe hun eigen prachtige bladzijde.

Bardet begon de rit als tweede met slechts twee seconden achterstand op klassementsleider Pello Bilbao. Op de korte, steile Stronach reden Bardet en Arensman - de leider in het jongerenklassement - echter iedereen uit het wiel.

Alleen Michael Storer (Groupama-FDJ), die vorig jaar nog als ploegmaat van Bardet en Arensman de Vuelta reed en daarin zelfs in extremis de bergtrui wegkaapte voor de neus van Bardet, wist aan te klampen.

Bilbao was echter in geen velden of wegen te bekennen. Uiteindelijk gaf Bilbao 40 seconden toe en eindigde achter het trio als vierde in het eindklassement.

Bardet werd de eindwinnaar van deze editie van de Ronde van de Alpen, voor Storer en de buitengewoon sterke Arensman.

De Nederlandse ploeg DSM kon het succes goed gebruiken. Na een ritzege van Sam Welsford in de Ronde van Turkije is de eindzege van Bardet pas de tweede overwinning dit seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl