1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Zanger, componist en vertaler Jan Rot (64) overleden

Zanger Jan Rot is vanochtend op 64-jarige leeftijd overleden. Dit meldt zijn familie op sociale media. Hij was al geruime tijd ziek.

"Vanmorgen heeft Jan vredig en vol liefde het leven verlaten. Hij heeft gekozen voor een stille crematie, zonder uitvaart."

Rot maakte in de zomer van 2021 bekend dat hij uitgezaaide darmkanker had en niet meer beter zou worden. Deze maand liet hij weten dat hij nog een paar weken te leven had, waarop hij zijn nog geplande optredens annuleerde.

Laatste weken met gezin

Rot zei de laatste weken met zijn gezin te willen doorbrengen. "Ik hoop er met mijn gezin nog een bijzondere tijd van te maken en dank iedereen voor alle warmte, steun en applaus de afgelopen decennia", schreef hij.

Premier Rutte stond bij het begin van zijn wekelijkse persconferentie stil bij het overlijden van Jan Rot, dat toen ongeveer een uur bekend was. Hij noemde het heel triest nieuws. "Onze gedachten zijn bij familie, vrienden en nabestaanden."

Rutte, die zelf klassiek pianist is, roemde Rot als een "enorm veelzijdig musicus", die ook veel heeft gedaan voor de klassieke muziek. Hij verwees onder meer naar Rots zogenoemde 'hertalingen' van een aantal liederen van Mahler en van de Matthäus Passion.

Speciale radio-uitzending

Op NPO Radio 5 wordt Jan Rot vanavond vanaf 20.00 uur geëerd. Het programma Volgspot: Een Rotavond was al gepland, omdat de programmamakers vonden dat Rot zelf moest kunnen horen "hoeveel liefde er voor hem en zijn werk is". Rot heeft zelf verzocht om de avond na zijn dood toch door te laten gaan.

In het programma praten vrienden en collega's over hem, zoals Marjolein Meijers, zijn wederhelft van het duo 'An en Jan', zijn vroegere manager Henkjan Smits en collega-zanger Bill van Dijk.

Ook wordt oud en nieuw materiaal van Rot gedraaid en worden herinneringen opgehaald. Astrid de Jong presenteert het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl