EPA
NOS NieuwsAangepast

Franse peilingen: Macron loopt licht uit op Le Pen

De Franse president Emmanuel Macron lijkt volgens de laatste peilingen dicht bij een tweede termijn. Zondag kiezen de Fransen of hij of zijn rivaal Marine Le Pen de komende jaren president is.

Sinds 10 april, de dag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, is het verschil tussen de twee kandidaten licht opgelopen tot 12,4 procentpunt, volgens een gemiddelde van persbureau Bloomberg. Macron zou volgens dat gemiddelde 56,2 procent van de stemmen halen, Le Pen 43,8 procent. In dat geval wint Macron, maar het zou een kleinere marge zijn dan vijf jaar geleden.

Afgelopen woensdag was het enige tv-debat tussen de twee kandidaten. Macron werd tot winnaar uitgeroepen, maar het heeft geen grote verschillen teweeg gebracht. Volgens de peiling van IpsosFrance staat Macron nu op 57,5 procent en Le Pen op 42,5, maar veel kiezers hebben nog geen keus gemaakt, dus de twee kunnen zondag ook nog nek-aan-nek gaan.

Emmanuel Macron was gisteren in Saint-Denis, een beruchte voorstad van Parijs, waar hij vooral op zoek was naar de kiezers van de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon. Die eindigde in de eerste verkiezingsronde als derde en mag niet meedoen aan de tweede ronde.

Mélenchon riep zijn kiezers aan het eind van de eerste verkiezingsdag op 10 april op om zeker niet op Marine Le Pen te stemmen, maar gaf niet het advies om dan maar voor Macron te kiezen. Macron kreeg in Saint-Denis dan ook een wisselende ontvangst. Verwacht wordt dat veel van de linkse kiezers thuis blijven of blanco stemmen.

Macron wordt gezien als de kandidaat van de rijken en de gevestigde orde in Frankrijk. Le Pen wekt veel sympathie bij mensen met lage inkomens. Vandaag worden de laatste peilingen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl