Uitslagen op een groot scherm bij de verkiezingsbijeenkomst van Marine Le Pen
NOS Nieuws

Frankrijk heeft opnieuw de keuze: Macron of Le Pen als president

De beslissende ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gaat over twee weken tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Zij eindigden bij de eerste ronde als de nummers een en twee; de overige tien kandidaten vallen af.

Om 05.30 uur was 97 procent van de stemmen geteld; zittend president Macron stond toen op 27,6 procent van de stemmen, Le Pen op 23,4 procent. Derde werd de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon met 21,9 procent. Op grotere achterstand eindigden de rechts-radicale Éric Zemmour (7 procent) en de gematigde rechtse Valérie Pécresse (4,8 procent).

Na het sluiten van de laatste stembureaus, gisteravond om 20.00 uur, ging Macron in een prognose van de Franse tv al aan kop. Het gat tussen hem en Le Pen bleef ongeveer even groot. Mélenchon liep nog wel in op Le Pen, maar aan de volgorde kan niets meer veranderen.

Thema koopkracht

De tweede en beslissende ronde is op 24 april. Ook vijf jaar geleden ging die tussen de liberale Macron (La République En Marche) en de rechtse Le Pen (Rassemblement national). De afgelopen weken klom Le Pen in peilingen al naar Macron toe. Ze zette in de campagne vol in op het thema koopkracht, iets dat door de hoge inflatie bij veel Fransen aansloeg.

Na het bekend worden van de prognoses spraken Macron en Le Pen al hun aanhang toe. Macron zei dat nog niets is beslist en riep de Fransen om op zich bij hem aan te sluiten. "Ik ben vastberaden en me zeer bewust van wat op het spel staat", zei hij. "De komende twee weken zijn bepalend voor ons land." Ook zei hij dat hij door wil gaan met het vooruit helpen van Frankrijk en Europa.

Le Pen benadrukte ook het belang van de verkiezing op 24 april. Het is niet zomaar een verkiezing, zei Le Pen voor haar aanhang in Parijs, "maar een keuze voor de samenleving of zelfs voor de beschaving". Ook zij vroeg kiezers "van alle kanten" om haar te steunen.

Beide kandidaten konden rekenen op applaus en gejuich:

Macron en Le Pen blij met hun resultaat

De linkse kandidaat Mélenchon, die net achter Le Pen als derde eindigde, heeft zijn kiezers alvast opgeroepen om bij de tweede ronde niet op Le Pen te stemmen. "Jullie zouden mevrouw Le Pen geen enkele stem moeten geven", zei hij herhaaldelijk voor zijn aanhangers in Parijs. Over Macron zei hij niets.

Opkomst bijna 75 procent

Voor de eerste ronde van presidentsverkiezingen waren 48,7 miljoen Fransen opgeroepen om te stemmen. De opkomst kwam volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken uit op bijna 75 procent.

Om president te worden moet een kandidaat minimaal 50 procent van de stemmen halen. Bij de laatste verkiezingen in 2017 kreeg Macron uiteindelijk ruim 66 procent van de stemmen. Algemeen wordt aangenomen dat de uitslag nu krapper zal zijn.

Frankrijk is veel machtiger dan je misschien denkt. En zéker de president. Hoe machtig precies? Dat legt NOS op 3 uit:

Zo machtig is de nieuwe Franse president

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl