NOS Voetbal

Zet Twente door? 'Alles hoger dan vijfde plaats is niet goed, maar uitmuntend'

Twente droomt er nog niet van, maar 'Europees voetbal' gonst door de club

Trainers zijn er dikwijls huiverig voor: ook al ligt het succes voor het grijpen, er hardop over praten is uit den boze. Maar bij FC Twente doen ze er vandaag de dag niet moeilijk over. De woorden 'Europees voetbal' gonzen al enkele weken door de Enschedese spelerskleedkamer.

"En niet alleen daar, hoor", merkt Ron Jans monter op. "Ook in de kamer van de trainers."

"Je moet altijd uitkijken dat je niet te opportunistisch omgaat met je doelstellingen", begrijpt de 63-jarige coach. "Maar wij kunnen er toch niet meer onderuit? Als je nu vierde staat, kun je toch niet meer zeggen dat je tevreden bent met een vijfde plaats?"

Sterker, vijf speelronden voor het eind van de competitie lonkt zelfs de derde plaats nog. Die positie is nu in handen van Feyenoord met 61 punten, drie meer dan de Tukkers, die op de slotdag van het seizoen te gast zijn in De Kuip. AZ volgt met 55 punten op de vijfde plaats.

NOS

Voor de helderheid: nummer drie wacht de play-offronde van de Europa League, nummer vier komt terecht in de derde voorronde van de Conference League, terwijl de nummer vijf tot en met acht gaan strijden om één ticket in de tweede voorronde van de Conference League, die al op 21 juli van start gaat.

Volle bak

"Voor het seizoen had niemand verwacht dat we nu zo goed zouden staan" weet doelman Lars Unnerstall. "Ik zei toen dat het al een goed seizoen zou zijn als we mee zouden kunnen spelen voor de play-offs. Maar daar zijn we nu zeker van. En we kunnen nog meer halen. Dat is geweldig."

"We hebben natuurlijk tegen elkaar gezegd: we staan nu op de vierde plaats en daar willen we blijven, of nog eentje omhoog. Daar praten we ook over in de kleedkamer: dat we die laatste vijf wedstrijden volle bak moeten gaan. En wat ook lekker is als we vierde worden: je hebt dan twee weken langer vakantie, haha."

Van de afgelopen achttien wedstrijden verloor Twente er maar een: half februari bij Ajax. De rol van Jans is onmiskenbaar, maar hij deelt de eer maar al te graag met de rest van de trainersstaf. "Zij doen ook heel veel dingen. Het is echt teamwork."

"Maar het belangrijkste, denk ik, is dat je goede spelers hebt, dat ze samenwerken, dat ze fit zijn, dat ze tactisch op orde zijn. We hebben wel wat aanloopproblemen gehad om die stabiliteit te vinden, maar het eerste wat wij heel goed deden is dat wij heel weinig tegengoals kregen en moeilijk te verslaan waren."

Eén uitblinker

De kracht van Twente is dus het team, toch permitteert de trainer zich er één pionnetje uit te lichten. "De enige die dit seizoen misschien het recht heeft om uitblinker genoemd te worden is de nummer 1. De keeper, ja."

Pro Shots
Lars Unnerstall

Unnerstall dus, de ervaren sluitpost die vorige zomer van club ruilde met de naar PSV verhuisde Joël Drommel. Hij haalde al tien keer het eindsignaal zonder tegentreffer, maar cruciaal wil de 31-jarige Duitser zijn inbreng niet noemen.

"Niet crucialer dan die van andere spelers die in de basis staan. We kunnen ook niet winnen als Ricky van Wolfswinkel ze er niet in schiet. Maar natuurlijk is het voor de jongens die voor mij staan belangrijk om te weten dat er achterin iemand staat die rust uitstraalt en af en toe ook een bal pakt. Dan kunnen zij makkelijker spelen, denk ik."

Vanavond moet Sparta Rotterdam bedwongen worden. Jans: "Als we daar goed doorheen komen, ligt de druk weer bij AZ dit weekend."

En is ook de vierde plaats weer een stukje dichterbij gekomen. "Bij alles wat wij hoger eindigen dan de vijfde plaats, is het seizoen niet goed, maar gewoon uitmuntend. En daar gaan we voor."

ANP
FC Twente keeper Lars Unnerstall samen met coach Ron Jans

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl