Een manifestatie in Rotterdam om gedupeerden van de toeslagenaffaire te steunen, eerder deze maand
NOS Nieuws

Ombudsman: schiet op met herstelregelingen toeslagenaffaire

De aangekondigde herstelregelingen voor bij de toeslagenaffaire betrokken kinderen en ex-partners moeten er sneller komen. De Ombudsman en Kinderombudsvrouw roepen daartoe op.

Het kabinet kondigde eerder aan dat kinderen en ex-partners die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire, in totaal voor 1,3 miljard euro gecompenseerd gaan worden. Maar de herstelwet om de betalingen mogelijk te maken, kan naar verwachting pas eind dit jaar in werking treden, schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een persbericht.

Dat duurt te lang, vinden ze. "Zo'n 95.000 kinderen zijn geschaad op meerdere terreinen die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling. Langer wachten betekent uitstel van dit zo noodzakelijke herstel, dat tijdens een volwassen leven niet meer kan worden ingehaald."

Vertragingen bij bezwaren

Ook de ex-partners voelen zich in de steek gelaten, zeggen ze. "Sommigen van hen kampen met hoge schulden", schrijven ze. "Het voelt voor hen oneerlijk dat zij voorlopig geen compensatie van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) krijgen, terwijl hun exen al wel geld hebben ontvangen."

De Ombudsman en Kinderombudsvrouw vragen daarnaast aandacht voor de achterstand bij het afhandelen van bezwaren. Bij bijna zevenhonderd bezwaarschriften zou sprake zijn van een overschrijding van de wettelijke termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl