AFP
NOS Nieuws

Prijzen in Russische exclave Kaliningrad zijn - na de EU-sancties - soms wel verdubbeld

  • Chiem Balduk

    Redacteur Buitenland

  • Chiem Balduk

    Redacteur Buitenland

De westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne beginnen pijn te doen in de portemonnee van inwoners van de Russische exclave Kaliningrad. Het afgelegen stukje land is erg afhankelijk van handel met EU-buurlanden, waardoor de prijzen explosief zijn gestegen, blijkt uit gesprekken met inwoners.

"Echt alles is duurder geworden: voedsel, diensten, auto-onderdelen. Iedereen komt in de problemen!", vertelt Viktor vol woede via Telegram. Hij heeft net twee grote aankopen moeten doen, waardoor hij flink moest interen op zijn spaarrekening. "Ik had een nieuwe wasmachine, die was 50 procent duurder dan een paar maanden geleden. En zomerbanden waren dit jaar ook 50 procent duurder."

Met name het laatste EU-sanctiepakket doet de exclave pijn. Russische en Belarussische transportbedrijven mogen daardoor geen gebruik meer maken van EU-wegen, met uitzondering van levensmiddelen en medicijnen. Andere producten moeten voortaan via de lucht of zee worden geïmporteerd. Dat stuwt de prijzen omhoog, evenals de lange lijst met exportbeperkingen.

Kaliningrad wordt sinds 2004 omringd door EU-lidstaten Polen en Litouwen:

NOS
De exclave Kaliningrad ligt zo'n 500 kilometer af van de rest van Rusland

"Ik ben geen econoom, maar ik zie dat sommige producten in korte tijd twee of drie keer zo duur zijn geworden", vertelt Dimitri, een ondernemer die, net als de andere sprekers, anoniem wil blijven. De prijzen zijn bovendien forser gestegen dan in andere delen van Rusland. Zo meldt een oppositienieuwskanaal op Telegram dat een zak cement zo'n drie keer duurder is in Kaliningrad dan in Moskou.

Journalisten van de lokale nieuwssite Novy Kaliningrad kopen maandelijks bij de drie belangrijkste supermarktketens in de regio dezelfde producten. Hetzelfde boodschappenmandje is nu aanzienlijk duurder dan acht maanden geleden, toen de roebel ongeveer even veel waard was als nu (100 roebel is grofweg 1,15 euro). Het gemiddelde inkomen ligt onder de 400 euro.

Met name geïmporteerde producten zijn fors duurder geworden:

Boodschappen in Kaliningrad

Product Augustus 2021 April 2022
Melk (800 ml) 36-40 roebel 44-45 roebel
Suiker (per kilo) 59 roebel 88 roebel
Eieren (10 stuks) 55-60 roebel 77-90 roebel
Brood (580 gram) 27-28 roebel 29-34 roebel
Boekweit (800 gram) 70-92 roebel 116-130 roebel
Aardappelen (per kilo) 33-46 roebel 60 roebel
Tomaten (per kilo) 66-80 roebel 181-200 roebel
Bananen (per kilo) 70-80 roebel 124-130 roebel
Uien (per kilo) 41-60 roebel 65-75 roebel

Veel buitenlandse merken zijn helemaal niet verkrijgbaar, vertelt Kirill Skripkin. "Ze zullen via een omweg nog wel in de winkels belanden, maar dan wel voor een heel hoge prijs." Voor Dimitri, die als ondernemer afhankelijk is van import uit Litouwen, Polen en Duitsland, is dat een flinke tegenvaller. "Ik moet nu producten uit China of Turkije halen, maar de kwaliteit daarvan is veel lager."

Kaliningrad was lange tijd een veelbelovende economische regio. De lage arbeidskosten, versoepelde visumregels en nabijheid tot de EU trokken veel investeerders en westerse bedrijven. Economen verwachten daarom dat de economische schade op lange termijn in Kaliningrad veel groter zal zijn dan in andere regio's van Rusland, die letterlijk verder afstaan van Europa.

De inkomsten uit toerisme, een pijler onder de Kaliningradse economie, zijn al verdampt. Ook van de belangrijke auto-industrie is weinig over: na General Motors heeft ook BMW de productie in Kaliningrad stilgelegd. De Duitse autogigant assembleerde er vorig jaar nog 12.000 voertuigen.

Een van de trekpleisters voor het toerisme:

De inwoners in Kaliningrad met wie de NOS sprak, verwachten niet dat de prijzen snel zullen dalen. "De stijging zal wel afvlakken, maar we moeten wennen aan de nieuwe situatie", schrijft Dmitri Svarovsky. "Ik hoop dat alles normaal wordt als de 'oorlog' in Oekraïne voorbij is."

Skripkin is pessimistischer: "Door prijsregulering wordt de stijging geremd en blijft de roebel overeind, maar dat is niet voor altijd vol te houden." Ook ondernemer Dimitri ziet de toekomst somber in: "Ik vrees voor een nieuw IJzeren Gordijn. Dat is jammer, want ik ging altijd graag weekendjes weg naar de EU."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl