minister Kuipers
NOS NieuwsAangepast

In contact geweest met iemand die corona heeft? Dan hoef je niet meer in quarantaine

Mensen die contact hebben gehad met iemand die corona heeft, maar die zelf geen klachten hebben, hoeven niet meer in quarantaine. Het kabinet volgt een advies daarover van het RIVM. Volgens het RIVM draagt quarantaine in dit soort gevallen weinig bij aan de bestrijding van de verspreiding van het virus en heeft de maatregel grote maatschappelijke gevolgen. Het kabinet is het daarmee eens.

Ook het advies om bij drukte een mondkapje te dragen vervalt. Na een bijeenkomst van de meest betrokken bewindslieden benadrukte minister Kuipers wel dat er voor mensen met een kwetsbare gezondheid of voor mensen die met hen in contact staan niks op tegen is om toch een mondkapje op te zetten.

Voor wie zelf klachten heeft, geldt nog steeds het advies een test te doen. Ook wordt mensen geadviseerd om in isolatie te gaan als ze positief testen. De mondkapjesplicht in vliegtuigen en op vliegvelden na de controle bij de douane blijft, maar mensen die Nederland inreizen, hebben geen gezondheidsverklaring meer nodig. Ook het zelftestadvies voor reizigers direct na aankomst vervalt.

Gebruik CoronaMelder stopt

Kuipers maakte ook bekend dat vrijdag een einde komt aan het gebruik van de CoronaMelder. Gebruikers van deze app krijgen vanaf die dag geen melding meer dat ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het virus.

Volgens de minister is de acute crisis voorbij en zit Nederland door de hoge immuniteitsgraad en de minder ziekmakende omikronvariant in een fase waarin de melder minder nuttig is. In totaal hebben 5,9 miljoen mensen de app gedownload en gebruiken 2,3 miljoen hem nog actief.

Vaccins vernietigd

Kuipers houdt er rekening mee dat binnenkort miljoenen vaccins moeten worden vernietigd. Nederland heeft ruim 11 miljoen vaccins beschikbaar om aan andere landen te doneren, maar steeds meer landen hebben zelf inmiddels voldoende voorraad. Ook speelt mee dat sommige landen te weinig opslagcapaciteit hebben en dat soms de bereidheid van de bevolking om zich te laten inenten klein is.

Kuipers wil alles op alles zetten om een deel alsnog te doneren, maar mogelijk moeten op korte termijn 3,3 miljoen vaccins worden vernietigd, omdat de houdbaarheidsdatum verloopt.

Corona blijft

De minister wees er vandaag bij de bekendmaking van de versoepelingen op dat Nederland nu een dalend aantal besmettingen heeft en dat ook relatief weinig mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. "Maar corona is niet weg en gaat ook niet weg", benadrukte hij.

Volgens de minister moeten we er echt rekening mee houden dat de aantallen na de zomer weer omhooggaan. "Dat dat met dit mooie weer nu gebeurt, lijkt minder waarschijnlijk", zei hij. Kuipers vraagt iedereen die daarvoor in aanmerking komt zoveel mogelijk een herhaalprik te halen.

De minister schat dat in de eerste drie maanden van dit jaar een op de drie Nederlanders corona heeft gehad. Volgens hem is het niet irreëel om rekening te houden met 10 miljoen besmettingen in zeven maanden tijd na de zomer. "Dat vraagt dan echt dat mensen overal op hun eigen plek zoeken naar die maatregelen die de kans op besmetting verminderen."

In maart werden de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Daar was toen niet iedereen blij mee:

Gemengde reacties over loslaten laatste coronaregels: 'Het is goed en slecht nieuws'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl