Het RIVM vindt dat op drukke plaatsen een mondkapje niet meer gedragen hoeft te worden
NOS Nieuws

Quarantaine en mondkapje bij drukte niet meer nodig, adviseert RIVM

Op drukke plekken is het niet meer nodig om een mondkapje te dragen. Ook hoeft niemand meer in quarantaine na contact met iemand die corona heeft. Dit adviseert Jaap van Dissel van het RIVM aan minister Kuipers van Volksgezondheid.

Mensen met corona moeten wel thuis blijven en in isolatie. Het RIVM wil dat deze regel overeind blijft. Het is volgens Van Dissel nog te vroeg om dit advies te schrappen, omdat het aantal coronabesmettingen daarvoor nog te hoog is.

Winkelstraat

Het RIVM denkt dat het dragen van een mondkapje in een drukke menigte niet meer nodig is. Op drukke plekken als een markt of een winkelstraat, zijn er vluchtige contacten en is het gevaar van besmetting dus niet zo groot. Het RIVM constateert dat veel Nederlanders het huidige advies ook niet naleven.

Het RIVM benadrukt wel dat mensen met een kwetsbare gezondheid uit zelfbescherming beter een mondkapje kunnen dragen.

In maart werden de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Daar was toen niet iedereen blij mee:

Gemengde reacties over loslaten laatste coronaregels: 'Het is goed en slecht nieuws'

Nu is de regel dat iemand in ieder geval vijf dagen thuis moet blijven na contact met iemand met corona. Het RIVM wil af van deze quarantaineregel. Het heeft grote maatschappelijke en economische effecten. Mensen zitten vaak onnodig thuis. Verder helpt het quarantaineadvies maar beperkt tegen de verspreiding van het virus.

Minister Kuipers moet nog een reactie geven op het nieuwste RIVM-advies. De kans is zeer groot dat hij het overneemt.

Het past ook bij zijn plan dat Nederlanders meer eigen verantwoordelijkheid gaan dragen om te voorkomen dat ze een coronabesmetting oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl