Reuters
NOS Nieuws

Door Rusland opgepakte Britten vragen op tv om ruil met pro-Russische politicus

Twee door Rusland gevangengenomen Britten hebben op de Russische staatstelevisie gevraagd om geruild te worden tegen een pro-Russische politicus die door Oekraïne is opgepakt. Ze riepen de Britse premier Johnson op om zich in te spannen voor de vrijlating van deze Viktor Medvedtsjoek.

Dat deden ze op de Russische staatstelevisie:

Britse krijgsgevangenen vragen premier Johnson op Russische staats-tv om hulp

De gevangengenomen Britten zijn Shaun Pinner en Aiden Aslin. Beiden vochten aan Oekraïense zijde in de belegerde stad Marioepol. Ze waren al eerder te zien op de Russische staatstelevisie.

Ook Medvedtsjoek vroeg vandaag in een video om een gevangenenruil. In het filmpje, gepubliceerd door de Oekraïense veiligheidsdienst, zei de pro-Russische politicus dat hij wil worden geruild voor gevangengenomen Oekraïense troepen en burgers in Marioepol.

Van beide video's is niet vast te stellen in hoeverre de gevangenen vrij konden spreken. Zowel Pinner als Aslin benadrukte in de video goed te worden behandeld, hoewel de twee wel een vermoeide indruk maakten.

Van Brits naar Oekraïens leger

Ondertussen maakt de familie van de 48-jarige Pinner zich grote zorgen om zijn veiligheid. In een verklaring, waaruit Britse media citeren, omschrijven ze hem als grappig en geliefd. Pinner zat voorheen in een infanterieregiment van het Britse leger, maar verhuisde vier jaar geleden naar Oekraïne om zich daar bij het leger aan te sluiten. Daar ontmoette hij ook zijn latere vrouw.

De familie zegt duidelijk te willen maken dat Pinner geen vrijwilliger of huursoldaat is, maar dat hij officieel in dienst is van het Oekraïense leger. Later dit jaar zou zijn contract aflopen, staat in de verklaring. De militair was van plan om zich daarna samen met zijn vrouw te richten op humanitaire hulp in Oekraïne.

Conventie van Genève

Naar eigen zeggen werkt de familie van Pinner samen met het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken aan een oplossing voor hun familielid. Ook de familie van de gevangengenomen Aiden Aslin (28) zou daarbij betrokken zijn. Beide families proberen ervoor te zorgen dat Rusland zich houdt aan de Conventie van Genève, waarin onder meer is afgesproken dat krijgsgevangenen humaan moeten worden behandeld.

"We hopen op een snelle oplossing, zodat Shaun en Aiden veilig kunnen terugkeren naar hun families en we vragen om privacy in deze moeilijke tijd", staan in de verklaring.

De video waarin Pinner te zien is:

In de video op de Russische staatstelevisie zegt Pinner dat hij graag zijn vrouw weer wil zien. "Ik vraag de overheid om me terug naar huis te sturen", zegt hij, zich direct richtend tot premier Johnson.

Ook Aslin doet in zijn video een beroep op Johnson. "Ik denk dat Boris moet luisteren naar wat Oksana heeft gezegd", zegt hij, verwijzend naar de vrouw van Medvedtsjoek. Deze Oksana Martsjenko pleitte enkele dagen geleden al voor een gevangenenruil tussen haar echtgenoot en de twee Britten.

Huisarrest

Medvedtsjoek, die partijleider is van de belangrijkste oppositiepartij in Oekraïne, is een goede vriend van de Russische president Poetin. Vorige week werd hij in Oekraïne opgepakt, nadat hij in het begin van de oorlog was ontsnapt uit het huisarrest waaronder hij vorig jaar al was geplaatst. Dat gebeurde toen omdat hij onder meer werd beschuldigd van het financieren van terrorisme.

President Zelensky heeft vorige week al gezegd Medvedtsjoek te willen ruilen voor krijgsgevangenen. Moskou wees een verzoek hiertoe toen af omdat de politicus geen Russisch staatsburger is. "We weten absoluut niet of hij wil dat Rusland wordt betrokken bij de poging de lasterlijke affaire tegen hem op te lossen", zei een woordvoerder van het Kremlin.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op de video's en de verklaring van Pinners familie. De BBC meldt wel dat het ministerie de afgelopen dagen steun heeft verleend aan de familie van de gevangengenomen militairen. Maar de autoriteiten hebben beperkte mogelijkheden om ter plaatse in Oekraïne hulp te bieden, schrijft de Britse omroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl