D66-leider Sigrid Kaag
NOS Nieuws

D66-leden eisen opheldering van partijtop in open brief

Bijna 150 kritische D66'ers eisen dat partijleider Kaag en het partijbestuur binnen een week opheldering bieden over de rol van de partijtop bij het verborgen houden van het grensoverschrijdend gedrag van een partijprominent. Daarnaast willen zij binnen drie weken een bijeenkomst waar het bestuur "verantwoording moet afleggen", schrijven ze in een open brief.

De Volkskrant meldde zaterdag dat een vertrouwelijk deel van het rapport meer dan een jaar onder de pet is gehouden door de partijtop.

De zaak draait om Frans van Drimmelen, een lobbyist, partijstrateeg en oud-voorzitter van de talentencommissie van D66. Volgens de Volkskrant staat in het vertrouwelijke deel van het rapport dat hij zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan stalkgedrag. Hij zou een vrouwelijke medewerker hebben bedreigd en gechanteerd. Er staat ook in dat de politie een officieel waarschuwingsgesprek met hem voerde.

In een reactie op de berichtgeving in de krant zei partijleider Kaag dat haar partij een veilige partij moet zijn voor iedereen. De initiatiefnemers van de brief roepen zoveel mogelijk D66'ers die transparantie eisen op zich aan te sluiten bij de oproep.

Het initiatief voor de oproep komt van de Jonge Democraat Daphnie Ploegstra en vertrouwenspersoon Jelle Ages van de Jonge Democraten. De brief is nog niet ondertekend door prominente landelijk bekende partijleden. Onder de leden die hem wel al hebben ondertekend zijn bestuursleden, afdelingsvoorzitters, raadsleden, lokale fractievoorzitters en Provinciale Statenleden. Ook voormalig Kamerlid Matthijs Sienot heeft de brief ondertekend.

Een screenshot van de brief:

Open brief D66

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl