AFP
NOS NieuwsAangepast

Zeker zeventien gewonden bij confrontatie Palestijnen en politie op Tempelberg

Bij confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie op de Tempelberg in Jeruzalem zijn zeker zeventien Palestijnse gewonden gevallen, meldt hulporganisatie de Rode Halve Maan. Negen Palestijnen zijn opgepakt.

De Israëlische politie betrad het terrein van de al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem om de weg vrij te maken voor joodse bezoekers. Volgens de politie hadden Palestijnen stenen klaargelegd en barrières opgeworpen in afwachting van een confrontatie.

Jordanië, dat het heiligdom beheert, veroordeelt de actie van de Israëlische politie. Volgens dat land staat de actie "alle pogingen in de weg om de kalmte te bewaren" en om een escalatie van het geweld te voorkomen.

Ook buiten het terrein van de moskee kwam het tot confrontaties. Twee bussen met joden die onderweg waren naar de Tempelberg werden bekogeld met stenen. Daarbij raakten vijf mensen in de bussen lichtgewond.

Het Palestinian Information Center deelde deze beelden:

De top van de berg, met daarop de al-Aqsamoskee, is voor moslims een van de heiligste plekken, maar ook voor joden is de plek het belangrijkste heiligdom. Dit jaar vallen ramadan, Pasen en Pesach allemaal rond dezelfde periode, waardoor het zeer druk is in Jeruzalem.

Vrijdag kwam het ook al tot confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie. Daarbij werden volgens de Rode Halve Maan 152 moskeegangers naar ziekenhuizen gebracht. De Israëlische politie meldde dat drie agenten gewond zijn geraakt. 470 mensen zijn opgepakt; de Israëlische politie betrad zelfs de moskee, wat vrijwel nooit gebeurt, en hield daar mensen aan.

Ook vorig jaar braken er ongeregeldheden uit op de plek en dat was een van de aanleidingen voor een korte, maar hevige oorlog tussen Hamas en Israël.

Het is de afgelopen weken onrustig in het gebied. In Israëlische steden waren meerdere aanslagen en bij verschillende incidenten op de Westelijke Jordaanoever werden Palestijnen doodgeschoten door Israëlische troepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl