Palestijnen botsen met de Israëlische politie bij de Al-Aqsamoskee
NOS NieuwsAangepast

Gewelddadige ochtend in Jeruzalem, Israëlische politie valt al-Aqsamoskee binnen

Bij de al-Aqsamoskee in Oost-Jeruzalem zijn ongeregeldheden uitgebroken tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie. Daarbij zijn veel mensen gewond geraakt.

De hulporganisatie Rode Halve Maan meldt dat 152 gewonde moskeegangers naar ziekenhuizen zijn gebracht. De Israëlische politie zegt dat drie agenten gewond zijn geraakt.

De aanleiding voor de botsing is onduidelijk. Volgens de islamitische stichting die de plek beheert drong de Israëlische politie voor zonsopgang binnen. In de moskee waren duizenden gelovigen aanwezig voor het vroege ochtendgebed tijdens de ramadan.

Dit zou op deze beelden te zien zijn:

Rellen gefilmd in de al-Aqsamoskee

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat tientallen gemaskerde mannen met Palestijnse en Hamas-vlaggen vanochtend vroeg naar de moskee trokken en stenen verzamelden.

De Israëlische politie zou hiertegen preventief hebben opgetreden. De politie lijkt de moskee te zijn binnengetrokken om daar Palestijnen te arresteren.

Flitsgranaten

Op video's van de ongeregeldheden die volgden is te zien dat Palestijnen met stenen gooiden, en dat de politie traangas en flitsgranaten afvuurde. Ook is te zien hoe Palestijnen de moskee proberen te barricaderen.

De hulporganisatie Rode Halve Maan zegt dat er gewonden vielen door rubberkogels en flitsgranaten. Een van de bewakers van de moskee zou in het oog zijn geschoten met een rubberkogel.

Zo ging het er vanochtend aan toe rond de Al-Aqsamoskee:

Gewonden bij rellen bij de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem

Vorig jaar was de Al-Aqsamoskee, die geldt als een van de heiligste plekken voor moslims, het toneel van forse confrontaties. De Tempelberg waarop de moskee ligt is in het jodendom de heiligste plaats.

De spanningen lopen de afgelopen jaren in Israël en de Palestijnse gebieden steevast op rond de ramadan. Vorig jaar kwam het in deze periode zelfs tot een kortdurende oorlog tussen Israël en Hamas. De afgelopen weken zijn er meerdere aanslagen in Israëlische steden geweest. Ook zijn bij verschillende incidenten op de Westelijke Jordaanoever Palestijnen doodgeschoten door Israëlische troepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl