Merkwaardige vrije trap leidt ruime nederlaag hekkensluiter Sparta in tegen Fortuna

Samenvatting Fortuna Sittard-Sparta Rotterdam

Sparta is beroerd begonnen aan een cruciale week. De degradatiekraker tegen Fortuna Sittard ging zaterdagavond met 3-0 verloren, mede door een opvallende vrije trap. De komende zes dagen komt Sparta nog tweemaal in actie.

Fortuna opende in de tiende minuut de score uit een vrije trap die gerust opmerkelijk genoemd kan worden. Allereerst had scheidsrechter Serdar Gözübüyük beter de voordeelregel kunnen toepassen na een zetje van Sparta-verdediger Adil Auassar, want na zijn fluitsignaal schoot Mats Seuntjens de bal binnen.

Seuntjens ging vervolgens achter de vrije trap staan. Er was wat commotie omdat een Spartaan onvoldoende afstand nam en een speler van Fortuna opzettelijk in de weg ging lopen. Seuntjens maakte gebruik van de verwarring door de bal laag en houdbaar in de hoek van de onoplettende Sparta-doelman Maduka Okoye te schuiven: 1-0.

Treffer Sparta afgekeurd na tussenkomst VAR

Het werd vervolgens een incidentrijke eerste helft, waarin Fortuna het betere van het spel had. Voormalig Sparta-speler Paul Gladon zorgde met een fraaie tegendraadse kopbal voor de 2-0.

Op slag van rust dacht Bart Vriends de aansluitingstreffer te maken. De VAR attendeerde Gözübüyük erop dat de verdediger van Sparta stevig aan het shirt van Seuntjens trok, waarop de goal werd afgekeurd.

De afgekeurde treffer van Spartaan Bart Vriends.
    Fortuna Sittard viert de treffer van Paul Gladon.

In de tweede helft gebeurde er lange tijd niets noemenswaardigs. Sparta grossierde in onnodig balverlies en slechte passes. Fortuna koesterde de voorsprong en concentreerde zich vooral op het dichthouden van de verdediging.

Een kwartier voor tijd vervloog de laatste hoop van Sparta. Bij een hoekschop van Seuntjens kopte Gladon raak. Sparta-doelman Okoye ging andermaal niet vrijuit. Zian Flemming (kopbal op de lat) en Charlison Benschop (treffer afgekeurd wegens buitenspel) waren in de slotfase nog dicht bij een vierde treffer, maar die afgang bleef Sparta bespaard.

Sparta-trainer Henk Fraser windt zich op langs de zijlijn.

Fortuna doet dankzij de ruime thuiszege goede zaken in de strijd tegen degradatie. De ploeg van Sjors Ultee heeft drie punten voorsprong op PEC Zwolle, dat op de zestiende plaats staat.

Sparta dinsdag voor zes minuten naar Arnhem

Voor Sparta is de nederlaag in de degradatiekraker en beroerde start van de 'trilogie' die het deze week moet afwerken. Ook bij de twee eerstvolgende duels in de eredivisie is de hekkensluiter van de eredivisie betrokken.

Dinsdag gaat de ploeg van trainer Henk Fraser op bezoek bij Vitesse. Sparta verdedigt in de resterende zes minuten van een eerder gestaakt duel een 0-1-voorsprong. Vrijdag gaan de Rotterdammers vervolgens op bezoek bij FC Twente in de eerste wedstrijd van de dertigste speelronde.

De huidige stand in de eredivisie

Trainer Henk Fraser vindt dat Sparta "puur op mentaliteit" heeft verloren. "Het is lang geleden dat ik me zo gevoeld heb", zei Fraser. "De vorige keer brak ik toen mijn hand op drie plaatsen met een klap op een houten deur."