Pro Shots
NOS Voetbal

FC Emmen keert na een jaar afwezigheid terug in eredivisie na winst op FC Dordrecht

FC Emmen is na een jaar afwezigheid terug in de eredivisie. Na een slecht begin in de Keuken Kampioen Divisie - drie nederlagen in de eerste vijf wedstrijden - raakte Emmen op stoom en staan de Drentenaren inmiddels al weken op de eerste plaats.

Dankzij een 0-1 overwinning op FC Dordrecht zijn de Emmenaren, met nog drie wedstrijden te gaan, zeker van in ieder geval de tweede plek, en daarmee promotie.

Vertrouwen in trainer

Nadat Emmen vorig seizoen was gedegradeerd uit de eredivisie, was snel terugkeren hét doel bij de club uit Drenthe. "Daarvoor hebben we best wel wat risico genomen met de breedte van de spelersgroep", legt voorzitter Ronald Lubbers uit. "We wilden goed bewapend de competitie ingaan."

BSR Agency
De Emmen-spelers worden op de schouders gedragen door de op het veld gekomen supporters

"In het begin van het seizoen zaten we nog in de coronaperiode en wist je niet wat je nog zou tegenkomen. Met een bijna volledig nieuw elftal weet je dat de beginfase lastig wordt en dat is ook gebleken. Maar daarna hebben we het goed opgepakt", aldus Lubbers.

De club deed dat ondanks de degradatie met dezelfde trainer, Dick Lukkien. "In voetballand is het bijna appeltje-eitje dat als de prestaties niet goed zijn de trainer eruit moet. Wij hebben vertrouwen in elkaar", zegt Lubbers.

De eerste helft in Dordrecht leek doelpuntloos te eindigen, tot Rui Mendes werd diep gespeeld. De Portugees wipte de bal over de uitgekomen Dordrecht-keeper en scoorde voor de achtste wedstrijd op rij.

ANP
Rui Mendes maakt de 0-1 voor FC Emmen

Een kwartier voor tijd werd de wedstrijd stilgelegd omdat er iemand op de tribune zat die op een fluitje blies, tot verwarring van de voetballers. De stadionspeaker had eerder al gewaarschuwd, dus vond scheidsrechter Erwin Blank het na nog een fluitje welletjes.

Na een paar minuten werd het spel hervat, en pakte Keziah Veendorp bijna gelijk zijn tweede gele kaart, en dus rood. Het leverde een hectische slotfase op, maar gescoord werd er niet meer en dus kon de champagne ontkurkt worden.

De reacties van de Drenten na de wedstrijd:

  • Emmen-trainer Dick Lukkien: "Zorgen dat we stabiele club worden op het hoogste niveau"
  • Emmen-aanvoerder Jeroen Veldmate na promotie: "Doet me wel veel"

Emmen-aanvoerder Jeroen Veldmate promoveerde voor de derde keer in vijf jaar. Vorig jaar deed hij dat met Go Ahead Eagles, maar de kampioenswedstrijd ging aan hem voorbij door een zware blessure: "Vorig jaar dacht ik even dat het klaar was met mijn carrière. Als je dan op deze manier terugkomt, dat doet me wel veel."

Ondanks de promotie is het seizoen nog niet klaar voor Veldmate. "We willen nog voor de titel spelen in die laatste drie wedstrijden, dat je de beste van de competitie bent. Maar eerst even gigantisch feesten."

Emmen-trainer Dick Lukkien blikt terug op een jaar geleden, toen Emmen in de play-offs degradeerde na strafschoppen tegen NAC: "Daar heb ik twee weken pijn van gehad. Maar daarna hebben we elkaar energie gegeven. We vinden dat we een eredivisieclub zijn. Wel bescheiden, maar inmiddels vinden we dat we ons af en toe aan het venster mogen presenteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl