FC Volendam dicht bij promotie naar eredivisie dankzij zege op tiental Jong Ajax

Een dag nadat FC Emmen zich als eerste verzekerde van promotie, heeft ook FC Volendam een grote stap richting de eredivisie gezet. De ploeg uit het vissersdorp was in eigen huis met 3-1 te sterk voor Jong Ajax, dat lange tijd met tien man speelde.

Sinds de degradatie van 2009 speelt Volendam op het tweede niveau. Als nummer twee op de ranglijst heeft de ploeg zeven punten voorsprong op nummer drie FC Eindhoven. De ploeg van trainer Wim Jonk kan vrijdag bij een zege op FC Den Bosch promotie veiligstellen. Voorwaarde is wel dat ADO Den Haag dinsdag het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Jong PSV niet wint. ADO begint dat duel met een 0-1-achterstand.

Dit seizoen was Volendam lange tijd koploper in de Keuken Kampioen Divisie, maar het kende vanaf begin maart een zwakke serie. Van de laatste zeven duels werd er slechts één gewonnen, waardoor Emmen de koppositie kon overnemen.

Robert Mühren schiet Volendam uit een strafschop naast Jong Ajax.

Ook tegen Jong Ajax begon Volendam verre van overtuigend. De talenten van coach John Heitinga kwamen al in de derde minuut op voorsprong. Na goed doorzetten van Naci Ünüvar kon Christian Rasmussen met een intikker scoren: 0-1.

Volendam neemt afstand na rood voor Llansana

Na iets minder dan een half uur spelen kwam Volendam op 1-1. Clubtopscorer Robert Mühren benutte een strafschop. Vijf minuten voor rust moest Jong Ajax met tien man verder. Enric Llansana, die al geel op zak had, haalde een doorgebroken speler neer en kreeg direct rood.

Met een man minder kwam Jong Ajax er nauwelijks nog aan te pas. Volendam buitte het overtal kort na rust uit via Internazionale-huurling Gaetano Oristanio. Mühren maakte vervolgens met een intikker op aangeven van Bilal Ould-Chikh zijn 27ste treffer van het seizoen: 3-1.

Bij Jong Ajax ontbrak overigens Mohamed Ihattaren. Waarschijnlijk behoort de oud-PSV'er voor het eerst tot de selectie van het eerste elftal van Ajax bij de bekerfinale tegen de Eindhovenaren, morgen in De Kuip.

NAC wint in 98e minuut

Later op de avond won NAC in de absolute slotfase met 2-1 op bezoek bij Almere City. In de achtste minuut van de blessuretijd schoot Feyenoord-huurling Naoufal Bannis de winnende treffer binnen.

De Brabanders waren via een fraaie kopbal van Odysseus Velanas kort na rust op voorsprong gekomen, maar niet viel later viel de gelijkmaker. Een kopbal van Bram van Vlerken verdween via NAC-verdediger Dion Malone in eigen doel.

Dankzij de late zege kreeg NAC de achtste plaats steviger in handen, waardoor deelname aan de play-offs om promotie naar de eredivisie een stap dichter bij komt. Almere strijdt met Roda JC om de vierde periodetitel, de Limburgers hebben twee punten meer.

De stand boven in de Keuken Kampioen Divisie.