Erik ten Hag en Dusan Tadic
NOS Voetbal

Tadic weet waarom Ten Hag gaat slagen bij United: 'Hij past bij elke grote club'

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport

Als twee boeienkoningen die zich van hun ketenen probeerden te ontdoen, wrongen Ajax-trainer Erik ten Hag en diens aanvoerder Dusan Tadic zich vrijdag in allerlei bochten om toch vooral maar die twee vermaledijde woorden te vermijden.

Manchester United?

Ten Hag wilde niets weten van de afgegleden Engelse grootmacht waarmee hij al mondeling tot overeenstemming zou zijn gekomen. "Ik praat over Ajax en nergens anders over", herhaalde hij meermaals in de catacomben van de Johan Cruijff Arena, waar zich de eerste verslaggever van de Engelse tabloid The Sun al meldde.

Dat zijn naam overal in de media opduikt en binnen en buiten de landsgrenzen nadrukkelijk in verband wordt gebracht met Manchester United is inherent aan de grootsheid van zijn huidige werkgever, zei Ten Hag.

Spelers van Ajax staan nu eenmaal altijd in het middelpunt van de belangstelling, klonk het. "En nu is het de beurt aan de trainer."

Tadic en Erik ten Hag tijdens de Champions Leaguewedstrijd tussen Benfica en Ajax

Daar liet hij het graag bij. "Ik dien Ajax en het enige waar ik over wil praten, is die club. Ik heb genoeg aan mijn hoofd met de bekerfinale van zondag tegen PSV in het verschiet."

En nee, zo pareerde hij schoorvoetend, de geruchtenstroom rond zijn toekomst is op geen enkele wijze van invloed op zijn spelersgroep. Integendeel, lachte Ten Hag.

'Vibe'

"We hebben de afgelopen week fantastisch getraind. Het waren de beste trainingen in mijn hele periode bij Ajax. Iedereen wil het beste van zichzelf geven. Er zit veel energie in de ploeg. Honger ook. Er was een geweldige vibe voelbaar."

"Wij strijden nog om twee prijzen en daar is het om te doen", vervolgde Ten Hag, wiens contract met Ajax overigens pas medio 2023 afloopt. "Daar moeten we onze volledige aandacht op richten. Iedere wedstrijd moet gewonnen worden. Of je nu goed of slecht speelt."

Dusan Tadic eet zijn Ajax-shirt op

Het waren woorden waar ook Tadic zich met graagte achter verschool. Het draait om het hier en nu, zei hij zonder die woorden letterlijk te gebruiken. En dus niet om die ene club uit de voormalige textielstad in het noorden van Engeland.

Over de toekomst van de oefenmeester waarmee hij al sinds 2018 werkt, wilde hij slechts één ding kwijt. "Ik hoop dat hij bij Ajax blijft."

Ervaringsdeskundige

Die kans is evenwel miniem, viel uit de woorden van de 33-jarige Serviër op te maken. Als ervaringsdeskundige in de Premier League wist de voormalige speler van Southampton desgevraagd feilloos te benoemen waarom Ten Hag na de zomer gaat slagen bij de Mancunians. "Hij is een van de beste trainers ter wereld. Dat bewijst hij al jaren. Hij past bij elke grote club."

In Tadic' optiek is het welhaast vanzelfsprekend dat ook Manchester City, Paris Saint Germain en Bayern München naar de diensten van Ten Hag hebben gehengeld, zoals het verhaal gaat. "Iedereen wil de trainer van dit Ajax kopen. Dat is normaal."

Dusan Tadic (Ajax) schreeuwt het uit

Het (voetbal)leven zonder Ten Hag dat in het verschiet ligt, valt de Serviër op voorhand zwaar. Vier jaar lang vormden ze een tandem. "Het zal moeilijk worden zonder hem als trainer."

Woelig beslapen bedje

Loyaal als hij is, gunt de aanvoerder zijn trainer evenwel de overstap naar de meest prestigieuze clubcompetitie ter wereld. Hoe woelig beslapen het Engelse bedje waar hij instapt ook oogt. Want als iemand de klus in Manchester kan klaren, zei Tadic, dan is het wel Ten Hag.

Sinds sir Alex Ferguson in 2013 de deur van het Theatre of Dreams achter zich in het slot liet vallen, versleet United zeven trainers die kortere of langere tijd aan het roer stonden.

Waarom Ten Hag de kandidaat bij uitstek is om in de voetsporen te treden van Fergusons opvolgers Davis Moyes, Ryan Giggs, Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjaer, Michael Carrick en Ralf Rangnick?

Op het schild

De vraag was voor Tadic een vrijbrief om zijn trainer omstandig op het schild te hijsen. "Als er één trainer is die zich de afgelopen jaren in een onvoorstelbaar tempo heeft ontwikkeld, dan is het wel Ten Hag. Hetzelfde geldt overigens voor de spelers waar hij mee werkt."

"Tactisch is hij ongelooflijk sterk. Hij is iedere tegenstander altijd twee stappen voor. Ik ken weinig trainers die zo intelligent zijn. Ten Hag is iemand bij wie je altijd langs kunt gaan om advies te vragen hoe je een betere speler kunt worden."

Het dolende Manchester United mag de handen dichtknijpen met de komst van Ten Hag, wilde Tadic er maar mee zeggen. "Niemand maakt je als voetballer beter dan deze trainer. Het is voor iedere speler een voorrecht om met Ten Hag te mogen werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl