Bezorger
NOS Nieuws

Nieuwe fase voor flitsbezorgen: supers gaan uit eigen schappen leveren

In verschillende supermarkten lopen binnenkort pakketinpakkers rond. Grote ketens gaan mee met de trend om in snel tempo bij klanten boodschappen te bezorgen.

Spar werkt samen met fietskoeriers van Deliveroo en Thuisbezorgd om vanuit twintig winkels boodschappen bij klanten thuis te brengen. Albert Heijn start volgende week in twee Amsterdamse winkels met diezelfde bezorgers een proef.

Vanuit de winkel

Jumbo was begin dit jaar de eerste grote supermarkt die met flitsbezorging begon. Er is een groot verschil tussen de aanpak van Jumbo met die van Albert Heijn en Spar. De boodschappen die Jumbo laat bezorgen komen uit de magazijnen van flitsbezorger Gorillas.

Albert Heijn en Spar kiezen ervoor om vanuit de winkels de boodschappen te versturen. Personeelsleden lopen er rond die vanuit de schappen producten pakken om te laten bezorgen door een fietskoerier.

Een ander verschil is dat Jumbo belooft binnen 10 tot 20 minuten boodschappen te bezorgen. Albert Heijn houdt het op maximaal 30 minuten. Spar zegt dat de bezorgtijden ongeveer vergelijkbaar zijn met het bezorgen van een maaltijd van een restaurant.

Snelle groei

Het online bestellen van boodschappen werd de afgelopen jaren steeds populairder. Albert Heijn, Jumbo, Picnic en HelloFresh horen inmiddels bij de top-10 van grootste webwinkels.

Doorgaans worden boodschappen op zijn vroegst de volgende dag bezorgd. Vorig jaar kwamen daar verschillende flitsbezorgers op de Nederlandse markt bij. Zij werken met magazijnen, zogenoemde dark stores, en beloven bestelde boodschappen binnen 10 minuten te bezorgen. Voor de bezorging moet een apart bedrag worden betaald.

In januari zei 2,8 procent van de bevolking in de afgelopen drie maanden ten minste één keer gebruik te hebben gemaakt van flitsbezorgers.

Voor flitsbezorgers zoals Gorillas, Getir, Flink en Zapp is het sinds dit jaar moeilijker om hun activiteiten uit te breiden. Verschillende gemeentes waaronder Amsterdam, Rotterdam en Tilburg kwamen met een verbod op nieuwe magazijnen vanwege overlast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl