De kruiser Moskva bij een oefening op de Zwarte Zee, in februari
NOS NieuwsAangepast

Rusland stelt dat oorlogsschip nog drijft na explosies, Oekraïne claimt aanval

De brand aan boord van het Russische vlaggenschip Moskva is volgens het Russische ministerie van Defensie onder controle. Het belangrijkste oorlogsschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee is volgens Oekraïne door hun strijdkrachten geraakt met een raket. Het Kremlin spreekt niet van een aanval en zegt dat de oorzaak van de explosies nog wordt onderzocht.

De belangrijkste raketinstallaties zouden niet beschadigd zijn geraakt en het oorlogsschip wordt volgens Moskou naar een haven gesleept. De bemanning, zo'n 500 militairen, zou in veiligheid zijn gebracht. Gisteravond meldde Rusland nog aanzienlijke schade als gevolg van een brand en explosies aan boord van de Moskva, daar wordt nu niets over gezegd.

'Moskva was aan het zinken'

Het Oekraïense ministerie van Defensie laat vandaag weten dat er wel degelijk sprake is van zware averij. Vlak na de aanval was de Moskva aan het zinken, maar Oekraïne zegt in het bericht niet of het schip volgens hen uiteindelijk gezonken is.

Zowel de informatie vanuit Moskou als Kiev over het incident zijn niet geverifieerd. Ongeacht welke lezing waar is, de explosie aan boord zal het schip waarschijnlijk onbruikbaar hebben gemaakt. Mocht schip nog zinken, of al zijn gezonken, dan zou dat een enorme klap betekenen voor de Russische strijdkrachten, zeggen analisten in Amerikaanse media.

Alleen al vanwege de slagkracht van het schip zouden de gevolgen groot zijn. Het schip is uitgerust met een arsenaal aan raketten om allerlei doelwitten uit te schakelen: van onderzeeërs tot straaljagers en gronddoelwitten. Aanvullend zou het ook een enorme dreun zijn voor het, verondersteld al lage, moreel van de Russische troepen.

De Moskva werd begin jaren 80 gebouwd in de Oekraïense stad Mykolajiv. De Moskva speelde vanaf 2015 een belangrijke rol bij de Russische militaire operatie om de Syrische leider Assad in het zadel te houden.

Slangeneiland

Het oorlogsschip kwam ook aan het begin van de oorlog in Oekraïne in het nieuws. Het lag voor de kust van Slangeneiland in de Zwarte Zee en vroeg de Oekraïense grenswachten op het eiland om zich over te geven. Op vrijgegeven audiofragmenten was te horen dat de Oekraïners "krijg de klere" naar de Russen riepen.

De grenswachten werden vervolgens gevangengenomen. Aanvankelijk meldde Oekraïne dat ze allemaal waren gedood, maar dat bleek achteraf niet te kloppen.

Vorige maand zei Oekraïne dat het een ander Russisch oorlogsschip, de Orsk, had vernietigd. Dat lag toen in de haven van Berdjansk aan de Zee van Azov, ten noordoosten van de Zwarte Zee. Moskou heeft het bericht niet bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl