De wachtkamer van een huisartsenpraktijk in Venlo speciaal voor arbeidsmigranten
NOS Nieuws

'Gezondheidszorg niet goed toegankelijk voor Oost-Europese arbeidsmigranten'

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa blijven vaak lang met fysieke en mentale klachten lopen. Hun woon- en leefomstandigheden leiden tot gezondheidsproblemen, maar de drempel om in Nederland naar de dokter te gaan is hoog, staat in een rapport van het landelijk kenniscentrum Pharos.

Veel arbeidsmigranten zijn bang om hun baan te verliezen als ze zich ziek melden, constateren de onderzoekers. Ook de taalbarrière en een gebrek aan informatie over de Nederlandse gezondheidszorg weerhouden arbeidsmigranten van een bezoek aan bijvoorbeeld de huisarts. "Ze denken ook: over een paar maanden ga ik naar Polen, dan ga ik daar wel", staat in het rapport.

Kenniscentrum Pharos baseert de conclusies op een enquête onder 260 arbeidsmigranten en interviews met tien van hen. Ook is gesproken met zorgprofessionals. Die zien onder arbeidsmigranten veel stress en depressies.

Drank en roken

"Door de lange werkdagen is er weinig ruimte voor sociaal contact en ontspanning", zeggen de onderzoekers. Ook de huisvesting van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa hier laat te wensen over. Door de slechte omstandigheden grijpen ze relatief vaak naar alcohol, drugs of tabak, is een van de conclusies. In het rapport zijn daarover echter geen cijfers opgenomen.

Volgens de onderzoekers moeten gezondheid en welzijn meer aandacht krijgen in het beleid voor arbeidsmigranten. Zo zou er betere bedrijfsgezondheidszorg beschikbaar moeten zijn en moet er geïnvesteerd worden in preventie en taalonderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl