De situatie in Boezova
NOS Nieuws

Zeker twee lichamen gevonden in Boezova, berichtgeving over massagraf blijkt onjuist

Berichtgeving over de vondst van een massagraf in de plaats Boezova, in de buurt van Kiev, blijkt te berusten op een misverstand. Eerder vanochtend meldden onder meer persbureaus Reuters en DPA dat er bij een tankstation een massagraf was ontdekt.

De burgemeester van Boezova, Taras Didytsch, zegt nu tegen NOS-verslaggevers ter plaatse dat dat niet het geval is; hij zou verkeerd begrepen zijn. Wel zijn in een put achter een kapotgeschoten benzinestation twee lichamen gevonden van mensen in burgerkleding.

Ze waren volgens de burgemeester lid van de territoriale verdediging. Het is niet duidelijk hoe zij om het leven zijn gekomen:

'Maar 10 procent van de bevolking is hier nog'

In het dorp zijn in totaal zeker tien mensen omgekomen. Voor er verder wordt gezocht, wordt het gebied eerst vrijgemaakt van mijnen.

Boezova is voor de helft bezet geweest door de Russen en was voor de andere helft nog in handen van Oekraïne. Er is zwaar gevochten. Verslaggevers ter plaatse zien onder meer twee aan flarden geschoten tanks en verwoeste woonhuizen en flatgebouwen. Het Oekraïense leger heeft de controle over de plaats weer in handen.

Boezova was een belangrijke route voor het Russische leger in een poging de Oekraïense hoofdstad Kiev in te nemen. Ergens tussen Boezova en Kiev is de opmars gestuit, en dat ging gepaard met zware gevechten.

In de plaats Boetsja, ten noordwesten van Kiev, werden vorig weekend veel doden gevonden na de terugtrekking van Russische troepen. Het gaat volgens Oekraïne om zeker 300 lichamen.

Rusland zegt geen schuld te hebben aan de dood van de burgers en beweert dat de lichamen van de mensen na het Russische vertrek op 30 maart op straat zijn gelegd om de Russen in een kwaad daglicht te stellen. Sommige doden lagen echter al wekenlang op straat. De Oekraïense president Zelensky spreekt van genocide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl