Sjinkie Knegt
NOS SchaatsenAangepast

Knegt net naast WK-podium 1.500 meter, De Laat strandt vroegtijdig

Sjinkie Knegt is bij de WK shorttrack in Montreal buiten de medailles gevallen op de 1.500 meter. De 32-jarige Fries werd in de finale vierde. Itzhak de Laat kende een teleurstellende WK-dag en wist op de 1.500 en 500 meter de finale niet te bereiken.

Knegt raakte in januari 2019 zwaar geblesseerd na een ongeluk met een houtkachel, maar werkte sindsdien op indrukwekkende wijze aan een comeback. Bij de Olympische Spelen liet hij bij vlagen alweer zien mee te kunnen met de wereldtop op de 1.500 meter. Hij reed in Peking een sterke kwartfinale, maar werd in de halve finales gediskwalificeerd.

In de WK-finale in Canada reed Knegt bijna de hele race in de achterhoede en verloor hij wat snelheid door een valpartij van Luca Spechenhauser. Knegt sloot vervolgens toch weer aan en had in de slotfase nog een knappe inhaalactie in huis. Voor het brons kwam hij echter net tekort.

Aangepast raceplan

"Het is wat het is", reageerde Knegt nuchter. "Liever meng ik me ook in het gevecht vooraan, maar ik voel me niet dusdanig sterk om een race te maken. Dan moet je het raceplan daarop aanpassen."

Bekijk in de videocarrousel de finale van de 1.500 meter en de reactie van Knegt

"Ik heb geen extreme versnelling en als ik echt heel fit ben, heb ik die wel", vervolgt Knegt. "Maar ik heb wel lekker geschaatst."

Het goud op de 1.500 meter ging naar de Hongaar Shaoang Liu. Hij troefde in de eindsprint de Canadees Pascal Dion (zilver) en de Belg Stijn Desmet (brons) af.

De Laat niet naar finale

Voor De Laat verloopt de WK tot nu toe teleurstellend. De 27-jarige Nederlander reed op de 1.500 meter een sterke halve finale, maar werd in de slotfase nog ingehaald door Knegt. Hij kwam als derde over de finish, wat net niet genoeg was voor een finaleplaats.

Ook op de 500 meter redde De Laat het niet. In de halve finales eindigde hij achter Quentin Fercoq en Stijn Desmet als derde en werd zodoende verwezen naar de B-finale. De Laat werd vrijdag in de kwalificaties van de 1.000 meter gediskwalificeerd.

Afmelding Steenaart

Bram Steenaart moest zich vlak voor de WK afmelden voor het toernooi in Montreal. Net als Suzanne Schulting, testte hij positief op het coronavirus. Steenaart was samen met Sven Roes en Friso Emons geselecteerd voor de aflossing, waarop de Nederlandse ploeg eveneens de regerend wereldkampioen is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl