De politie onderscheidt Henk Cornelissen met de Zilveren Duim
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Onderscheiding voor redder Poolse drenkelingen uit Amsterdamse gracht

De Amsterdamse politie heeft een Zilveren Duim uitgereikt aan de man die een week geleden negen inzittenden van een zinkend busje in de Prinsengracht redde. De 29-jarige Henk Cornelissen sprong direct de gracht in toen het busje te water raakte, en wist een van de deuren open te trekken.

"Een heldenactie. Daar waren alle hulpdiensten het over eens", laat de Amsterdamse politie weten bij NH Nieuws. "Daarom zetten de politie, brandweer en Amsterdamse reddingsbrigade hem gezamenlijk in het zonnetje."

Het busje met negen Poolse toeristen aan boord reed vorige week, waarschijnlijk bij een parkeermanoeuvre, de Prinsengracht in en begon vrijwel gelijk te zinken. "Ik hoorde een grote plons", vertelde Cornelissen eerder. "Ik rende ernaartoe en toen ik aan de kade stond hoefde ik niet na te denken. Ik deed mijn jas uit en sprong het water in."

Ervaren duiker

De Polen hadden geluk. De 29-jarige Amsterdammer duikt als hobby en heeft veel ervaring met duiken in koud water. Hij trok een van de deuren van het busje open waardoor de inzittenden naar buiten konden. Zeven van hen zwommen direct naar de wal. Twee anderen bleken niet te kunnen zwemmen. "Ik hield ze bij me", aldus Cornelissen. "Een rondvaartboot parkeerde heel kundig parallel aan de bus, waardoor zij veilig de rondvaartboot op konden. Zij gaven direct dekens om op te warmen."

De Zilveren Duim wordt door de politie uitgereikt aan Amsterdammers die een uitzonderlijke prestatie hebben verricht. In de meeste gevallen gaat dit om cruciale hulpverlening aan mensen in nood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl