Een Caique-papegaai
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Meer dan honderd verwaarloosde papegaaien aangetroffen in Beers

De politie heeft samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer dan honderd zwaar verwaarloosde papegaaien gevonden in een loods in Beers, vlak bij Cuijk. Zeven vogels waren al dood toen de politie ze aantrof, met de rest ging het slecht.

"De dieren waren er dusdanig slecht aan toe dat de specialisten constateerden dat er binnen enkele dagen veel meer diertjes zouden overlijden", aldus de politie op Facebook.

Ze zijn in allerijl overgebracht naar een erkende vogelopvang, meldt Omroep Brabant.

De verwaarloosde vogels zijn overgebracht naar een erkende opvang

In totaal vond de politie in de loods 118 Caique-papegaaien en twee soldatenara's. Caique-papegaaien zijn speelse, kleurrijke vogels die al gauw meer dan duizend euro per stuk kosten. Soldatenara's zijn minder kleurrijk maar kosten bijna net zoveel. Normaal kunnen papegaaien vijftig tot zestig jaar oud worden.

De politie spreekt over een "controle", maar heeft niet bekendgemaakt hoe ze de verwaarloosde vogels op het spoor zijn gekomen. Wel is duidelijk dat de dieren in de loods "onder erbarmelijke omstandigheden" moesten leven. De NVWA is een onderzoek begonnen naar de huurder van de loods. Hij heeft een bekeuring gekregen.

Advertentie via Ster.nl