NOS Voetbal

Gesteggel over iconisch Maradona-shirt: veilt Sotheby's het verkeerde exemplaar?

Het gerenommeerde veilinghuis Sotheby's kondigde aan het shirt waarin Diego Maradona zijn iconische WK-goals tegen Engeland scoorde te gaan veilen. Dat moet miljoenen op gaan leveren.

Volgens de dochter en ex-vrouw van Pluisje hebben ze echter het verkeerde exemplaar in bezit.

Het iconische WK-shirt van Diego Maradona

De historische dribbelgoal én de treffer met 'de hand van God' op het door de Argentijnen gewonnen WK van 1986 zijn absolute voetbalhistorie.

Zeker dat hands-doelpunt is in Engeland in het collectieve sportgeheugen gegrift. De uitschakeling in de kwartfinale deed extra pijn omdat de Falkland-oorlog nog vers in het geheugen lag.

Bericht uit Argentinië

Sotheby's verwachtte dan ook een bedrag van ongeveer vier miljoen euro te gaan ontvangen voor het shirt.

Steve Hodge, Engels international van weleer, ruilde na de wedstrijd van shirt met Maradona en is de huidige eigenaar. Het shirt was lang te bewonderen in het voetbalmuseum in Manchester, maar wordt nu te koop aangeboden.

Bekijk hieronder de doelpunten van Maradona in de wedstrijd tegen Engeland.

Maar toen kwam er dus bericht uit Argentinië. Dochter Dalma Maradona en ex-vrouw Claudia Villafane vertelden op de radio dat Maradona in de rust van het duel met Engeland een nieuw shirt had aangetrokken.

Volgens het tweetal heeft Sotheby's het exemplaar van voor de pauze in handen. Beide goals vielen in de tweede helft.

Photomatching

Sotheby's houdt voet bij stuk en spreekt die claim tegen. Dankzij onderzoek door middel van 'photomatching' - een online techniek waarmee het shirt met de tv-beelden is vergeleken - zegt het veilinghuis zeker te zijn van hun zaak. Vanaf eind april kan er dus gewoon geboden worden.

De dochter en ex-vrouw van Pluisje zeggen verder te weten wie het 'goede' shirt wél in bezit heeft, maar ze willen die naam niet bekendmaken.

Spijt van zijn befaamde handsbal heeft Maradona trouwens nooit gehad. Hij zag het als wraak op Engelse wandaden in de Falkland-oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl