In Parijs zijn de schappen met Ferrero-producten al afgeschermd
NOS NieuwsAangepast

Ferrero roept kinderchocolade terug na salmonellabesmettingen

De producent van Kinder-chocola Ferrero roept uit voorzorg verschillende producten terug na meerdere salmonellabesmettingen. Gisteren werd bekend dat twee Nederlandse kinderen zijn besmet met de bacterie. Mogelijk werd de salmonellabesmetting veroorzaakt door het eten van producten van Ferrero, zoals Kinder Surprise-eieren.

De voedsel- en warenwaakhond NVWA waarschuwt consumenten om de Ferrero-producten die afkomstig zijn uit een fabriek in het Belgische Aarlen, niet langer te eten. Ze zijn ook aan Nederland geleverd, blijkt uit onderzoek. "De NVWA ziet erop toe dat afnemers van deze producten in Nederland de producten uit de handel halen. De Belgische autoriteiten zien toe op de situatie bij de Belgische fabriek", zegt de NVWA.

Ferrero zegt nog geen meldingen uit Nederland te hebben gekregen van mensen die ziek zijn geworden nadat ze Ferrero-chocola hebben gegeten. Ook is de bacterie volgens Ferrero niet aangetroffen in de producten. "Toch nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft", laat Ferrero in een persbericht weten.

In België waarschuwde de voedsel- en warenautoriteit FAVV consumenten gisteren al om de chocola van Ferrero niet te eten. In Groot-Brittannië zijn zeker 63 salmonellagevallen gemeld die gelinkt worden aan de chocoladeproducten.

Wie een van deze producten is huis heeft, krijgt het advies ze niet te eten. Voor terugbetaling kan contact opgenomen worden met de klantenservice van Ferrero. "We werken samen met winkeliers om ervoor te zorgen dat deze producten niet langer te koop zijn en worden teruggehaald", zegt de producent.

De salmonellabacterie wordt af en toe aangetroffen in voedsel. Een infectie is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Kak op de cacaobonen

Het gebeurt niet vaak dat mensen salmonella krijgen door het eten van chocolade. Toch is het wel eens gebeurd, zegt professor Kwaliteitszorg en Risicoanalyse Liesbeth Jacxsens aan de universiteit van Gent tegen Radio 1.

Chocola wordt gemaakt van cacaobonen en daar kan dierenpoep op terechtkomen, waar de bacterie soms in zit. Die kan gemakkelijk gedood worden door verhitting, alleen gebeurt dat vaak niet bij de verwerking van cacaobonen. Het is namelijk een moeilijk proces. Toch heeft de industrie dit goed onder controle waardoor een besmetting via cacoa volgens Jacxsens niet waarschijnlijk lijkt.

Het is aannemelijker dat er salmonella in melk of melkpoederpoeder zit. Die producten worden gebruikt bij het maken van chocola. Een besmetting kan ook in de fabriek plaatsvinden tijdens het productieproces. Onderzoek moet nu gaan uitwijzen waar de salmonella vandaan komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl