NOS NieuwsAangepast

Wachttijd voor identiteitsbewijzen loopt op tot maanden

Wie op dit moment een paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig heeft, moet daar vaak lang op wachten. De gemiddelde wachttijd voor een ID-kaart is ruim een maand, schrijft het AD. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) bevestigt dit beeld.

In de lijst die het AD na een rondgang maakte, staat Den Haag wat de ID-kaart betreft met twaalf weken ruim bovenaan, gevolgd door Zoetermeer met zeven, Amersfoort met zes en Amsterdam en Utrecht met vijf weken. In Rotterdam duurt het drie tot zes weken, afhankelijk van locatie waar je de ID-kaart aanvraagt.

Inwoners van Den Haag moeten ook het langst wachten op een paspoort. Voor het maken van een afspraak staan bijna elf weken. Dan kan het nog vijf dagen duren voordat het paspoort klaar is.

Oekraïners

De lange wachttijden bij de afdelingen burgerzaken hebben meerdere oorzaken, schrijft de krant. Zo kost het inschrijven en helpen van Oekraïense vluchtelingen veel tijd. "Normaliter hebben wij gemiddeld 450 vestigingen in een jaar", zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. "Wij schrijven nu ongeveer 450 Oekraïners in, in een zeer beperkt tijdsbestek (maart- juni)."

Verder hebben de drie dagen durende gemeenteraadsverkiezingen veel menskracht gekost en is er een grotere vraag naar identiteitsbewijzen nu de coronamaatregelen zijn opgeheven. Daar komt bij dat ook gemeenten meer ziekmeldingen hebben door corona en griep.

Krapte arbeidsmarkt

De NVVB ziet ook nog een andere oorzaak: de krapte op de arbeidsmarkt. "Je kan niet zomaar iemand achter een balie zetten en zeggen: succes!", zei Charlotte van der Ree van de NVVB in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat moeten opgeleide mensen zijn en daar hebben we er helaas veel te weinig van." Daar komt bij dat de wel opgeleide mensen ook voor andere taken worden ingezet.

Van der Ree weet dat er gemeenten zijn die 's avonds of op zaterdagen extra opengaan om achterstanden weg te werken. Dat betekent dat sommige medewerkers meer uren maken en dus zwaarder worden belast. Gemeenten die daarvoor kiezen, kunnen met een langdurige uitval van medewerkers te maken krijgen, waarschuwt ze.

Meer en sneller opleiden

De NVVB pleit voor meer en sneller opleiden van mensen die dit werk moeten gaan doen. Daarnaast helpt de NVVB gemeenten bij het delen van kennis en ervaringen.

Toch zijn er ook gemeenten waar je wel snel voor een nieuw identiteitsbewijs terechtkunt. Gemeenten met een relatief korte doorlooptijd hebben de extra taken die de Oekraïense vluchtelingen opleveren vaak elders ondergebracht, schrijft het AD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl