NOS Nieuws

Netbeheerder Enexis: dreigend tekort aan plek op het elektriciteitsnetwerk

In Drenthe en Noord-Brabant dreigt een tekort voor grootgebruikers van elektriciteit. Netbeheerder Enexis waarschuwt dat de vraag op het elektriciteitsnetwerk groter is dan het aanbod. Het bedrijf roept het kabinet op om te kiezen wie er wel een aansluiting krijgt en wie moet wachten.

"Partijen die op ons net zijn aangesloten en een elektriciteitsvraag hebben worden te allen tijde bediend", zei Han Slootweg, directeur netstrategie bij Enexis in het NOS Radio 1 Journaal. Het probleem zit bij nieuwe en bestaande bedrijven die meer elektriciteit willen gaan gebruiken omdat ze uitbreiden of van het gas af willen. Voor die partijen is op termijn niet genoeg ruimte op het stroomnet.

Eind vorige week maakte een andere netbeheerder, Liander, al bekend dat de maximale capaciteit van het net in Amsterdam, Gelderland en Noord-Holland was bereikt. Slootweg van Enexis noemt de ontwikkeling zorgelijk. Het is de eerste keer dat het bedrijf hiermee te maken heeft.

De capaciteit op het stroomnet is een van de heikele punten in de energietransitie. Verduurzaming betekent in veel gevallen dat er meer capaciteit op dat stroomnet nodig is. Stroom moet bijvoorbeeld van een nieuw zonnepark naar een woonwijk die niet langer met gas, maar met elektriciteit wordt verwarmd. Of naar een straat waar steeds meer elektrische auto's opladen.

Contracten leiden tot discussie

Enexis roept het kabinet op om de verdeling van de contracten tegen het licht te houden. Op dit moment geldt voor een aansluiting op het net dat degene die zich als eerste bij de netbeheerder meldt een aansluiting krijgt. "De contracten worden afgesloten op volgorde van binnenkomst", zegt Slootweg. "We merken dat dit tot maatschappelijke discussies leidt. Bijvoorbeeld dat een datacentrum veel capaciteit claimt, maar dat een bedrijf dat veel werkgelegenheid oplevert zich niet kan vestigen."

Eerder pleitten provincies voor meer zeggenschap over wie gebruikmaakt van de capaciteit op het stroomnet.

Ondanks de grote geplande investeringen kunnen de netbeheerders de ontwikkelingen niet bijbenen. Dat heeft volgens Slootweg te maken met een tekort aan technisch personeel. "We werken er hard aan maar dit is niet van vandaag op morgen opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl