NOS NieuwsAangepast

Treinen rijden weer vrijwel normaal na zware storing van gisteren

De treinen rijden weer vrijwel normaal na de grote technische storing van gisteren, zegt NS. De storing was gisteren al opgelost, maar door de nasleep was het toen nog niet mogelijk om het treinverkeer weer op te starten.

"Hier en daar kan een trein iets langer of korter zijn of er komt een andere trein voorrijden dan dat je gewend bent", zei NS-woordvoerder Arno Leblanc in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar zoals je hier op Utrecht Centraal kunt zien, lijkt alles helemaal goed te gaan."

De dienstregeling is volgens hem een grote logistieke puzzel. "Gisteravond waren allerlei treinen en personeel op plekken waar je ze op dat moment niet wilt hebben. Het was niet betrouwbaar om dat op te kunnen starten. Dus is besloten om dat niet te doen en vannacht alles op orde te krijgen, zodat we nu weer goed kunnen opstarten."

Wat de oorzaak van de storing was, wordt onderzocht. NS heeft geen aanwijzingen dat het systeem is gehackt.

Vanaf 12.00 uur

Gisteren ontstond de storing in de computersystemen rond 12.00 uur. De NS verwachtte dat de problemen rond 17.00 uur weer opgelost zouden zijn, maar dat werd later bijgesteld naar 20.00 uur. Nog later werd duidelijk dat er helemaal geen treinverkeer meer mogelijk zou zijn die dag.

Het systeem dat door de storing werd getroffen, maakt de planningen voor treinen en het personeel. Voordat het treinverkeer weer kon starten, moest het systeem geüpdatet worden en moesten de treinen naar de juiste plek worden gebracht.

Bij vriendin

Afgelopen nacht reden sommige nachttreinen al wel weer. Op andere trajecten zijn bussen ingezet. Dat was niet voor iedereen een oplossing.

Een vrouw die bij een vriendin in Alkmaar was geweest, wilde om 20.30 uur de trein naar huis pakken. "Toen reed er geen enkele trein meer. Toen ben ik teruggegaan naar mijn vriendinnetje en heb daar de nacht doorgebracht." De bus was geen oplossing: "Dan was het een heel lange rit geweest met vijf keer overstappen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl