Drukte bij bussen Den Haag Centraal na treinstoring
NOS NieuwsAangepast

NS: vanwege storing rijden er vandaag geen treinen meer

Door een grote technische storing bij de NS rijden er vanavond en vannacht geen treinen meer. De storing is inmiddels opgelost maar vanwege de nasleep is het niet mogelijk het treinverkeer weer op te starten, laat de vervoerder weten.

"Hoewel de oorzaak van de storing inmiddels verholpen is, is de impact groot. Om betrouwbaar te kunnen opstarten, moeten systemen geüpdatet worden en treinen op de juiste plaats worden gebracht", schrijft de NS in een persbericht. De verwachting is dat er morgen weer treinen rijden.

Het getroffen systeem maakt de planningen voor treinen en personeel. "Dit systeem is belangrijk om veilig en volgens dienstregeling te rijden: wanneer er ergens een incident optreedt, dan past het systeem zich daarop aan", legt de NS uit.

Volgens de NS zijn de stations in Nederland redelijk rustig en staan ze niet vol met gestrande reizigers. "Op sommige plekken staan nog wel mensen te wachten, zoals in Amsterdam en op Schiphol", zegt een woordvoerder. "Het advies aan hen luidt om alternatief vervoer te zoeken. We begrijpen dat dit heel vervelend is, en bieden daarvoor onze excuses aan."

De NS laat weten de problemen "grondig te onderzoeken". Ook wordt gekeken naar hoe de vervoerder dit probleem in de toekomst kan voorkomen.

Onjuist reisadvies

Vanwege de storing toonde de reisplanner vandaag ook veel onjuiste reisadviezen. Ook was het urenlang niet mogelijk om actuele reisinformatie op stations te laten zien. Inmiddels is op de stations de informatie weer hersteld, laat de NS weten.

De storing in de computersystemen begon rond 12.00 uur. De NS verwachtte dat de problemen rond 17.00 weer opgelost zouden zijn, later werd dit bijgesteld naar 20.00 uur. Na etenstijd kwam het bericht naar buiten dat treinverkeer vandaag niet meer mogelijk is.

De NS legt in onderstaande video uit waarom er op dit moment geen treinen rijden:

Reizigers gestrand op Amsterdam Centraal: 'Wat een gedoe'

Er worden geen bussen ingezet omdat er niet voldoende zijn voor heel Nederland, zegt een woordvoerder. "In een bus passen vijftig mensen, in een gemiddelde intercity duizend." Bussen van regionale vervoerders zien al de hele dag "enorme drukte".

De treinen op trajecten van regionale vervoerders rijden volgens de normale dienstregeling, aldus de NS. Ook internationale treinen worden niet geraakt door deze problemen.

Op stations in het hele land zaten reizigers uren vast:

 • ANP
  Reizigers in de rij voor de informatiebalie op station Utrecht Centraal
 • ANP
  Reizigers gestrand op Utrecht Centraal
 • ANP
  Gestrande reizigers op station Den Haag Centraal
 • ANP
  Reizigers gestrand op Den Haag Centraal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl