Inval in een hennepkwekkerij
NOS Nieuws

Politie ontmantelt veel minder wietplantages en drugslabs

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Het aantal hennepkwekerijen dat de politie ontmantelt, is in een paar jaar tijd gehalveerd. Vorig jaar zijn ook voor het eerst sinds jaren minder drugslabs aangetroffen, blijkt uit cijfers van de politie.

Agenten rolden het afgelopen jaar bijna 2300 hennepplantages op. Dat waren er in 2017 nog meer dan 4600. Sindsdien loopt het aantal aangetroffen kwekerijen gestaag terug.

Een belangrijke oorzaak is het personeelstekort, zegt de politie. Het opsporen en ruimen van hennepkwekerijen is een taak voor agenten in de lokale politieteams. Die kampen met structurele onderbezetting.

"De basisteams zitten enorm krap en we hebben veel inzet gehad rond corona", zegt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs bij de politie. Het opsporen van wietplantages krijgt daarom minder prioriteit. "De teams die daar preventief mee bezig waren zijn grotendeels gestopt."

De laatste jaren ligt de focus van de politie vooral op de aanpak van cocaïnehandel en productie van synthetische drugs. Toch zijn er vorig jaar ook minder drugslabs gevonden dan de jaren ervoor. In 2021 trof de politie 79 drugslaboratoria aan. Het jaar ervoor waren dat er 129.

Dat er minder drugslabs zijn opgespoord, is volgens de politie juist weer het gevolg van eerder succes. Dankzij het meelezen met crimineel berichtenverkeer, bijvoorbeeld via EncroChat, zijn de afgelopen jaren al veel laboratoria opgerold.

"Er zijn ook heel veel aanhoudingen verricht, niet alleen van uitvoerders maar ook van opdrachtgevers", zegt Woelders. "We zien dat criminele organisaties daar veel last van hebben."

Opvallend genoeg werd er het afgelopen jaar wel vaker drugsafval gedumpt. Dat gebeurde ruim 200 keer, een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens de politie wordt het afval nu vaker in kleinere hoeveelheden achtergelaten.

Crystal meth en cokelabs

Zuid-Nederland blijft een belangrijke productieplaats voor synthetische drugs, maar ook in Noord-Holland zijn het afgelopen jaar relatief veel labs aangetroffen.

Driekwart van de drugslabs was ingericht voor de productie van synthetische drugs zoals xtc of crystal meth. De politie vond ook 21 cokelabs, waar cocaïne via een chemisch proces uit andere stoffen wordt gehaald.

Bij deze cokelabs worden, net als in crystalmethlabs, nogal eens Mexicaanse en Colombiaanse verdachten opgepakt. Ook afgelopen week trof de politie nog een cocaïnelab aan in Steenbergen, waar tien Colombianen werden aangehouden.

"We zien dat crystal meth hier nog wel wordt geproduceerd, maar niet dat het aantal labs verder toeneemt", zegt Woelders. Volgens hem blijkt ook niet dat de drugsproductie hier is overgenomen door Mexicaanse of Colombiaanse kartels. Wel zijn de criminele netwerken heel internationaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl