1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

Tennistiener Alcaraz bevestigt status als supertalent met eerste masterstitel

Tennistiener Alcaraz verovert in Miami eerste masterstitel

De tennistoekomst voor Carlos Alcaraz ziet er stralend uit. De pas 18-jarige Spanjaard heeft in Miami zijn eerste masterstitel veroverd door de Noor Casper Ruud met 7-5, 6-4 te verslaan in de finale.

Alcaraz is daarmee de op twee na jongste tennisser ooit die een masterstitel op zijn naam schrijft. Alleen Michael Chang (1990 in Toronto) en Rafael Nadal (2005 in Monte Carlo) waren jonger toen ze een toernooi wonnen uit deze prestigieuze categorie, die net onder de grandslamtoernooien zit.

Alcaraz, die naar de elfde plaats op de wereldranglijst stijgt, haalde eerder deze maand al de halve finales in Indian Wells (ook een masterstoernooi) en deed er in Miami een schepje bovenop door de derde titel in zijn nog prille loopbaan te winnen.

Ferrero verrast Alcaraz

De in Murcia geboren tennisser werd voor aanvang van de finale nog blij verrast met de terugkeer van zijn coach Juan Carlos Ferrero, die vanwege het overlijden van zijn vader terug naar Spanje was gekeerd.

Alcaraz wilde zijn coach, met wie hij sinds 2019 samenwerkt, niet teleurstellen en kende wellicht daardoor een roestige start van de finale met veel onnodige fouten.

Ruud, de nieuwe nummer zeven van de wereld, speelde net als Alcaraz zijn eerste mastersfinale en maakte dankbaar gebruik van de matige start van de jonge Spanjaard. De Noor kwam met 4-1 voor, maar begon daarna door de steeds beter spelende Alcaraz meer fouten te maken.

Spaanse vloek doorbroken

Alcaraz ging gevarieerder spelen en legde Ruud zijn wil op. De Spanjaard kwam in de tweede set snel met 3-0 voor en dat was de basis voor een vlotte overwinning, die hij met een lovegame verzilverde.

Alcaraz werd de jongste winnaar ooit in Miami en doorbrak bovendien een Spaanse vloek. Sergi Bruguera, Carlos Moyá, David Ferrer en Rafael Nadal (vijf keer) stonden ook in de finale in Miami, maar een Spaanse winnaar was er nog nooit.

"Juan Carlos beleeft een zware tijd en nam de moeite om hier naartoe te komen om dit belangrijke moment met mij te delen. Daarvoor ben ik hem heel dankbaar", toonde Alcaraz in zijn overwinningsspeech zijn dankbaarheid aan coach Ferrero.

AFP
Carlos Alcaraz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl