Ilkay Gündogan

Voorafgaand aan dé kraker maken Manchester City en Liverpool geen fouten

Manchester City begint de topper thuis tegen Liverpool met een punt voorsprong op de ranglijst. Volgende week zondag staan de twee grootmachten in de Premier League tegenover elkaar, wat een cruciale partij kan zijn in de spannende kampioensrace.

Liverpool had zaterdag de koppositie voor een paar uur overgenomen dankzij een zege op Watford (2-0), de tiende zege op rij. Maar ook City won later op de middag met dezelfde cijfers, op bezoek bij Burnley.

Vooraf had Liverpool-trainer Jürgen Klopp de fans nadrukkelijk opgeroepen om zich te laten horen in de lunchwedstrijd, maar daar gaf het spel in de eerste twintig minuten nauwelijks aanleiding toe.

Liverpool slagvaardig

De eerste opwinding ontstond toen de Slowaak Juraj Kucka opeens ontsnapte aan de Liverpool-defensie, maar de bal niet voorbij doelman Alisson wist te krijgen. Waar Watford de voorsprong liet liggen, sloeg Liverpool meteen toe.

Joe Gomez deed de geblesseerde Trent Alexander-Arnold even vergeten met een haarscherpe voorzet, waarop doelman Ben Foster zich flink verkeek. Diogo Jota was net iets eerder bij de bal en schampte de bal in het doel.

Virgil van Dijk feliciteert doelpuntenmaker Diogo Jota.

De grootste kans na rust was voor Watford-aanvaller João Pedro, die ontsnapte aan de aandacht van Joel Matip en de hoek voor het uitkiezen had. De Braziliaan schoof de bal echter naast het doel.

Vlak voor tijd bracht invaller Fabinho de beslissing vanaf de strafschopstip. Kucka probeerde Jota met een soort rugbytackle uit de buurt van de bal te houden en dat was de VAR niet ontgaan.

Nadat Fabinho de bal onhoudbaar hoog in het zijnet had geknald, ging een zucht van opluchting door Anfield.

Diogo Jota kopt Liverpool op 1-0 tegen Watford.

Het Manchester City van Pep Guardiola stelde enkele uren later bij Burnley orde op zaken (0-2), een zege die een stuk eenvoudiger tot stand kwam.

City, met Oranje-international Nathan Aké in de basis, was voor rust veel te sterk voor de nummer negentien. Al na vijf minuten haalde Kevin De Bruyne hard uit en twintig minuten later verdubbelde Ilkay Gündogan de marge na een fraaie aanval.

Bij Burnley kon Wout Weghorst geen enkele keer in stelling worden gebracht. Na rust speelde de thuisploeg minder verdedigend. City was daardoor ietsje minder dominant, maar kreeg desondanks via Gündogan en Gabriel Jesus de beste kansen.

De eerste van Eriksen

Nummer drie Chelsea verloor thuis met 4-1 van Brentford. Antonio Rüdiger opende vlak na rust met een afstandsschot de score, maar de bezoekers leidden een kwartier later met 3-1 na treffers van Vitaly Janelt (2x) en Christian Eriksen, zijn eerste competitiegoal dit jaar. Vlak voor tijd deed ook Yoane Wissa een duit in het zakje.

Leicester City heeft in de aanloop naar het eerste duel met PSV in de Conference League gelijkgespeeld tegen Manchester United. Op Old Trafford in Manchester werd het 1-1. Kelechi Iheanacho zette Leicester na een uur met een kopbal op voorsprong, drie minuten later maakte Fred gelijk.