Zakaria Labyad in het middelpunt van de feestvreugde bij Ajax
NOS Voetbal

Veel spelers met transfervrije status: Labyad de duurste, bij Heerenveen de meesten

De creativiteit van Zakaria Labyad, de keeperskunsten van Erwin Mulder of de ervaring van Wout Brama. Allemaal gratis op te halen aan het eind van het seizoen, nu de clubs duidelijkheid hebben gegeven over hun toekomst. Want dat moesten ze voor vandaag doen.

Er zijn uitzonderingen, maar in de meeste gevallen moeten clubs aflopende contracten voor 1 april formeel opzeggen. Dat om te voorkomen dat voetballers toch onder dezelfde voorwaarden op de loonlijst blijven staan.

Uiteraard zijn de clubs vrij om na die periode toch weer met de spelers te gaan onderhandelen. Maar soms wordt dat scenario op voorhand al uitgesloten.

Ajax en Stekelenburg nog in gesprek

Bij Ajax loopt naast de transfervrije Noussair Mazraoui ook Zakaria Labyad gratis de deur uit, met een geschatte marktwaarde van vier miljoen euro de duurste eredivisiespeler van deze lijst. En ook het contract met de geblesseerde keeper Maarten Stekelenburg werd opgezegd, al wordt er nog wel gesproken over een langer dienstverband.

PSV lichtte nog snel even de optie in het contract van de verhuurde Michal Sadílek, zodat FC Twente hem niet gratis over kan nemen. Ook Feyenoord heeft amper zorgen om vertrekkers: de aan RKC verhuurde Achraf El Bouchataoui is de enige speler met eredivisie-ervaring die vertrekt.

Edgar Barreto hoopt er nog een jaartje aan vast te plakken bij NEC

Vooral bij de clubs die nog in sportieve onzekerheid verkeren, is de lijst lang. Bij sc Heerenveen werden liefst acht contracten opgezegd, waaronder die van Ibrahim Dresevic, Siem de Jong, Lucas Woudenberg, Erwin Mulder en Nick Bakker. Met de twee laatstgenoemde spelers wil de club nog wel om de tafel.

Oranje-international gratis op te halen

Willem II heeft onder anderen clubicoon Freek Heerkens en tweevoudig Oranje-international Miquel Nelom in de wachtkamer gezet, maar wil eerst afwachten of het elftal zijn hoofd boven water houdt in de degradatiestrijd.

En dan zijn er ook nog spelers die op hun oude dag zelf proberen te bewijzen dat ze nog fit genoeg zijn om nog minimaal een jaar langer op de velden actief te blijven. Zo hoopt Wout Brama (35) op een langer verblijf bij seizoenrevelatie FC Twente en is Edgar Barreto (37) naar eigen zeggen nog niet klaar bij NEC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl