NOS Nieuws

Demonstranten slaags met politie Sri Lanka, waterkanonnen en traangas ingezet

De politie in Sri Lanka heeft traangas en waterkanonnen ingezet bij een protest voor de woning van de president in de hoofdstad Colombo. Aan de demonstratie deden duizenden mensen mee. De demonstranten raakten slaags met de oproerpolitie.

De betogers eisten het vertrek van president Gotabaya Rajapaksa. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor langdurige stroomstoringen en tekort aan essentiële zaken. Ze riepen daarbij "ga naar huis, Gota, ga naar huis!" In het land is de afgelopen tijd geregeld gedemonstreerd vanwege de problemen die de economische crisis met zich meebrengt. Bij de confrontatie viel zeker één gewonde.

De demontranten bekogelden bussen van het leger met stenen. De bussen waren neergezet om de weg te versperren naar de ambtswoning. Een voertuig werd in brand gestoken.

Ook politiebureau belaagd

De politie vuurde traangas af op de betogers. Militairen met aanvalswapens stonden paraat in de buurt van de demonstratie. Ook voor een politiebureau verzamelde zich een boze menigte. De politie wordt beschuldigd van het beschermen van corrupte hooggeplaatste functionarissen. Ook daar werd traangas ingezet.

Het land kampt al langere tijd met economische malaise, het is de ergste financiële crisis sinds de onafhankelijkheid in 1948. Een van de belangrijkste oorzaken is het teruggelopen toerisme, de voornaamste inkomstenbron op het eiland, als gevolg van de pandemie. Langzaam keren de toeristen nu weer terug naar Sri Lanka.

De crisis leidt tot ingrijpende maatregelen. De regering heeft vorige week honderden militairen naar door de staat beheerde tankstations gestuurd om te helpen bij de distributie van brandstof na plotselinge prijsstijgingen en tekorten. Mensen staan uren in de rij voor de benzinepompen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl