NOS Voetbal

FIFA grijpt in: vanaf 1 juli mogen voetbalclubs acht spelers huren en verhuren

Er komt een beperking voor voetbalclubs op het aantal spelers dat ze mogen huren en verhuren. Wereldvoetbalbond FIFA heeft daartoe besloten om de ontwikkeling van jonge spelers te bevorderen en het verzamelen van spelers door clubs te verhinderen.

Vanaf 1 juli mogen nog acht spelers tegelijk gehuurd en acht spelers tegelijk verhuurd worden. Het jaar daarop zakt dat naar zeven en nog een jaar later naar zes. Daarnaast mogen spelers maximaal één seizoen door een club worden gehuurd. Ook mogen maar maximaal drie spelers van dezelfde club worden gehuurd.

Mason Mount werd door Chelsea een seizoen verhuurd aan Vitesse, maar is één van de weinigen die het wel heeft gered bij Chelsea

De regels moeten voorkomen dat clubs onbeperkt spelers kopen en elders stallen in de hoop dat ze meer waard worden. Een voorbeeld hiervan is de constructie tussen Chelsea en Vitesse. De Arnhemmers huurden jarenlang spelers van Chelsea om ze in de etalage te zetten voor de Londenaren.

Chelsea kocht zoveel spelers dat de meesten nooit het eerste elftal hebben gehaald, maar wel jarenlang onder contract stonden.

Er is nog wel een uitzondering gemaakt door de FIFA. Voetballers tot en met 21 jaar en zelfopgeleide spelers vallen buiten de regels en mogen onbeperkt worden gehuurd en verhuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl