NOS Voetbal

Topzaakwaarnemer Raiola heeft drastisch plan: 'Schaf transfersommen af'

Topzaakwaarnemer Raiola: 'Schaf de transfersommen af'

De FIFA wil de vergoedingen van zaakwaarnemers in het voetbal indammen. Als het aan de wereldvoetbalbond ligt, krijgen zaakwaarnemers voortaan een maximum van tien procent commissie op een transfersom en drie procent van het salaris.

Topzaakwaarnemer Mino Raiola is het daar niet mee eens. "Ik pik het niet", zegt de belangenbehartiger van onder anderen Erling Haaland, Matthijs de Ligt, Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic in Studio Voetbal.

"Een zaakwaarnemer moet zoveel mogelijk voor de speler verdienen. Wat wordt bij dit plan hoger? De transfersom of het salaris? Eigenlijk zegt de FIFA hiermee dat ze niet ingaan tegen de transfersommen, maar wel tegen de salarissen. De onderhandelingspositie van de spelers komt zo in het nauw."

Raiola heeft een drastisch tegenvoorstel voor de FIFA. "Schaf de transfersom af", zegt de Haarlemmer. "Dan gaan we het alleen nog over salarissen hebben. Het hele systeem is verkeerd. Het is bedacht door mensen die geen verstand hebben van het vak."

In de stal van Raiola zitten nog meer absolute topspelers. Gianluigi Donnarumma bijvoorbeeld. En Marco Verratti en Stefan de Vrij. Ook Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui en Brian Brobbey laten zich door hem begeleiden.

Brobbey al terug naar Ajax?

Eerder dit jaar loodste Raiola Brobbey van Ajax naar RB Leipzig. De komende wintertransferperiode bewandelt de 19-jarige spits als het aan Raiola ligt de omgekeerde weg.

"Ajax laat echt zien dat ze hem terug willen hebben. Het gevoel is goed. We proberen er tussen de clubs uit te komen. Hij moet zoveel mogelijk spelen en Leipzig is op dit moment een beetje de weg kwijt."

Brobbey nu al terug naar Ajax? 'We proberen eruit te komen'

Gravenberch (contract tot medio 2023) is volgens Raiola op dit moment niet bezig met contractverlenging bij Ajax en de zaakwaarnemer verwacht verder niet dat Noussair Mazraoui. (contract tot medio 2022) in de winterstop bij Ajax vertrekt of dat er contractverlenging komt. "Er zijn verschillen van mening over de financiële status van de speler."

Dan is er nog De Ligt. De 22-jarige verdediger stapte in 2019 van Ajax over naar Juventus. Nu praat Raiola openlijk over een vervolgstap voor de Nederlandse international.

"De clubs waar Matthijs heen zou kunnen, kunnen we allemaal bedenken", zegt Raiola. "Dan praat je met alle respect niet over Fortuna Düsseldorf. In de zomer moeten we kijken of er clubs in de markt zijn. Dat kan de Premier League, maar ook FC Barcelona, Real Madrid of Paris Saint-Germain zijn."

Raiola denkt aan transfer De Ligt: 'Dan praat ik niet over Düsseldorf'

Met Mohamed Ihattaren heeft Raiola al enige tijd geen contact. "Ik hoop dat hij zichzelf weer hervindt en dat hij bovenal het geluk weer vindt om weer te voetballen", zegt Raiola over het talent. "Ik maak me wel zorgen, ja."

Ihattaren kwam bij PSV op een zijspoor terecht, werd verkocht aan Juventus en direct verhuurd aan Sampdoria. Maar ook in Italië was Ihattaren niet gelukkig. Hij verdween van de radar en onlangs dook op dat hij weer is begonnen met trainen.

De grootste vis in de stal van Raiola is Haaland. De 21-jarige spits heeft een contract tot medio 2024 bij Borussia Dortmund. Waar ligt de toekomst van de Noor? "Ik sluit niet uit dat hij nog een jaar bij Dortmund blijft", zegt Raiola.

Bekijk hieronder de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Korte Corner over Floki en FC Twente (door Marcel van Roosmalen), Eindsignaal over Gerrit Vreken (door Frank Heinen) en het Eredivisieweekend in vogelvlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl