NOS Voetbal

Vrouwen hardhandig geweigerd bij kwalificatieduel; Iran vreest uitsluiting WK

De Iraanse voetbalbond vreest uitsluiting van het WK in Qatar nadat dinsdag bij de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Libanon vrouwen de toegang tot het stadion werd geweigerd. Volgens Iraanse media werd zelfs pepperspray ingezet om de vrouwen, die kaartjes hadden, bij de toegangspoort weg te jagen.

"We horen verontrustende berichten van wereldvoetbalbond FIFA en de Aziatische bond AFC", schrijft Mehrdad Seradschi, bestuurslid van voetbalbond FFI, op Twitter. "Mocht dit leiden tot een uitsluiting van het Iraanse voetbalelftal voor het WK, dan zijn diegenen verantwoordelijk die bij de onaangename incidenten in Mashad betrokken waren."

Vrouwen hardhandig geweigerd bij kwalificatieduel Iran

Voor het kwalificatieduel in Mashad, een conservatief-religieuze stad in het noordoosten van Iran, waren 12.000 kaarten verkocht, waarvan 2.000 aan vrouwen. Toch werden de vrouwen bij de ingang van het stadion tegengehouden, wat tot ongeregeldheden leidde.

Doorbraak in 2019

In Iran waren voetbalstadions sinds de islamitische revolutie in 1979 verboden terrein voor vrouwen. Onder grote druk van de FIFA mag sinds twee jaar wel een beperkt aantal vrouwen aanwezig zijn bij internationale voetbalwedstrijden.

In 2019 zaten er bij de WK-kwalificatiewedstrijd Iran-Cambodja in Teheran voor het eerst in bijna veertig jaar vrouwen in het stadion, op een speciaal afgeschermde tribune. Dat leidde tot vreugdevolle taferelen.

2019: voor het eerst Iraanse vrouwen toegelaten bij interland in Teheran

Voor de WK-kwalificatiereeks had de FIFA eveneens geëist dat vrouwen toegang zouden krijgen tot de wedstrijden, maar dinsdag ging het toch mis. Vermoed wordt dat de religieuze autoriteiten in Mashad eigenhandig hebben besloten de vrouwen alsnog tegen te houden.

Jahanbakhsh steunt vrouwen

Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh, een van de doelpuntenmakers bij de 2-0 zege op Libanon, sprak zich in een live-interview na afloop van de wedstrijd uit voor de vrouwen: "Ik hoop dat vanaf nu onze lieve vrouwen ook kunnen toekijken bij thuiswedstrijden, zodat we hen ook gelukkig kunnen maken."

Toen het interview later op de avond werd herhaald op de Iraanse staatstelevisie, waar de problemen rond het stadion sowieso werden verzwegen, was de opmerking van Jahanbakhsh over de vrouwen uit het interview geknipt.

Ook in het stadion werd geprotesteerd tegen het weigeren van vrouwen.

De Iraanse voetbalbond wijst in een lange verklaring op de website op problemen rond de kaartverkoop, die vanwege coronamaatregelen pas laat op gang kwam, en de aanwezigheid van valse kaartjes. De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar de gang van zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl