Tranen van geluk vanwege vrouwen in Iraans stadion
Rond vierduizend vrouwen hebben in Teheran de interland van Iran tegen Cambodja bezocht. Voor het eerst in bijna 40 jaar zaten vrouwen tijdens een voetbalwedstrijd in Iran op de tribunes.
Ruim vier uur voor de aftrap waren de eerste vrouwelijke fans al aanwezig in het Azadi-stadion. Sommigen huilden van geluk.
De toelating van vrouwen wordt gezien als een overwinning in de strijd tegen de strenge islamitische regels en tegen discriminatie van vrouwen.
Wereldvoetbalbond FIFA had de Iraanse autoriteiten onder druk gezet om het verbod op vrouwen in stadions op te heffen. Anders zou Iran mogelijk worden uitgesloten van deelname aan het WK van 2022.
De tragische dood van Sahar Khodayari speelde ook een belangrijke rol. De 29-jarige Iraanse stak zichzelf begin september in brand, nadat zij was aangeklaagd omdat zij, vermomd als man, een wedstrijd had bezocht. Enkele dagen later overleed Khodayari.
Het toelaten van slechts vierduizend vrouwen in het Azadi-stadion, dat plaats biedt aan bijna 80.000 toeschouwers, wordt door Amnesty International gezien als 'cynische publiciteitsstunt'.
"De autoriteiten nemen halfslachtige stapjes om de discriminatie van vrouwen die voetbal willen kijken aan te pakken. In plaats daarvan moeten de Iraanse autoriteiten alle beperkingen voor vrouwen opheffen", aldus Amnesty-directeur Philip Luther.
De WK-kwalificatiewedstrijd eindigde overigens in een 14-0 zege voor Iran, tot grote vreugde van de aanwezige vrouwelijke supporters.