NOS NieuwsAangepast

Willem Engel voorlopig vrij, maar mag niet op sociale media

Viruswaarheid-voorman Willem Engel komt vrij maar hij mag voorlopig geen berichten op sociale media plaatsen. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloten. Engel wordt verdacht van opruiing.

Engel heeft de voorwaarde voor zijn vrijlating zelf aangedragen. In de avond werd hij vrijgelaten. Wanneer de zaak tegen Engel inhoudelijk wordt behandeld door de rechtbank is nog niet bepaald.

Bij zijn vrijlating stonden zijn vriendin en een aantal medestanders hem op te wachten:

Willem Engel vrijgelaten

Engel werd op 16 maart in Rotterdam opgepakt. Na twee dagen werd door de rechtbank besloten hem veertien dagen langer vast te houden vanwege recidivegevaar.

Volgens het Openbaar Ministerie plaatste hij tijdens de coronacrisis zeker zeven opruiende berichten op sociale media. Hij riep daarin onder meer op om "voor later" GGD-medewerkers te fotograferen die coronaprikken gaven. "Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet", zo lichtte het OM zijn arrestatie toe.

Jeroen Pols, jurist van actiegroep Viruswaarheid, zegt blij te zijn dat Willem Engel weer in zijn eigen bed slaapt. "Maar die voorwaarde vinden we onaanvaardbaar. De advocaat heeft het alleen als eventuele mogelijkheid geopperd. We gingen ervan uit dat hij onder algemene voorwaarden zou worden vrijgelaten."

22.000 mensen

In januari begon het OM een onderzoek nadat een aangifte was ingediend tegen de Viruswaarheid-oprichter. Daarin stond dat hij zich schuldig maakte aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Zo'n 22.000 mensen sloten zich erbij aan.

Engel is oprichter van actiegroep Viruswaarheid en wordt gezien als het gezicht van de anti-coronamaatregelenbeweging in Nederland.

De vriendin van Engel filmde de arrestatie en zette de beelden online:

'Waarom word ik aangehouden?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl