De fabriek van 3M in het Belgische Zwijndrecht
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Vlaams parlement: 3M moet alle pfas-schade vergoeden

Het Amerikaanse chemieconcern 3M is verantwoordelijk voor de bodemvervuiling met pfas in Zwijndrecht. Dat concludeert de onderzoekscommissie van het parlement van Vlaanderen. De onderzoekscommissie eist dat het concern alle kosten betaalt die zijn veroorzaakt door de vervuiling.

De onderzoekscommissie werd vorig jaar ingesteld nadat bij wegwerkzaamheden in de buurt van het industrieterrein bij Antwerpen de stof pfos werd opgegraven. Pfos is van de chemische pfas-familie en is schadelijk voor de gezondheid omdat het niet afgebroken kan worden.

Al snel kwam 3M in het vizier als mogelijke veroorzaker van de vervuiling. De afgelopen maanden hoorden de commissie tientallen bestuurders, wetenschappers en andere betrokkenen, schrijft Omroep Zeeland. Ook in Zeeland zijn er zorgen omdat de pfas-vervuiling via de Schelde de provincie bereikt.

Volgens de onderzoekscommissie is 3M verantwoordelijk voor de vervuiling en moet de Vlaamse overheid het bedrijf verplichten om de schade te vergoeden. "Inclusief de volledige sanering en de aangerichte milieu- en gezondheidsschade", las commissielid Mieke Schauvliege voor uit het rapport.

De onderzoekscommissie rekent het bedrijf aan dat het relevante informatie over de uitstoot heeft verzwegen. Daarom moet 3M volgens de commissie verplicht worden om alle data aan te leveren die inzicht kunnen geven in de verspreiding van pfas in de omgeving van het chemiebedrijf.

Bovendien stoort de onderzoekscommissie zich aan de houding van 3M, dat volgens de commissie "de negatieve effecten van pfas blijft ontkennen". Commissielid Willem-Frederik Schiltz merkt daarbij op dat 3M tegenover de onderzoekscommissie niet heeft erkend dat het jarenlang pfas heeft uitgestoten in de lucht.

"Dat zij ook pfas-stoffen hebben geloosd in de Schelde zonder melding, zonder vergunning, terwijl andere landen daar een expliciet verbod op hadden, dan denk ik dat wij als onderzoekscommissie mogen stellen dat zij dan ook verantwoordelijk zijn om die rotzooi op te ruimen."

Gebrek aan overzicht

Volgens de commissie is de Vlaamse overheid tekortgeschoten in het garanderen van de veiligheid van de bevolking rondom de 3M-fabriek. De overheid heeft de vervuiling niet bewust willen verzwijgen, zegt de commissie, maar het is gebeurd door een "cascade aan beslissingen".

Zo communiceerden verschillende overheidsdiensten niet goed genoeg met elkaar. "Verschillende kleine beslissingen worden genomen en niemand houdt het overzicht", legt Schiltz uit. "Er mist dus een duidelijke eindverantwoordelijke."

De onderzoekscommissie is verder erg verbolgen over het "deloyale en maatschappelijk onverantwoordelijke handelen" van 3M. "Voor dat soort gedrag is in Vlaanderen geen plaats", aldus Schiltz.

Advertentie via Ster.nl