Roman Abramovitsj
NOS Nieuws

Abramovitsj mogelijk in Kiev vergiftigd, woordvoerder bevestigt symptomen

De Russische miljardair Roman Abramovitsj heeft eerder deze maand symptomen gehad die passen bij een vergiftiging. Dat heeft een woordvoerder van de eigenaar van Chelsea bevestigd, nadat buitenlandse media hierover berichtten. De woordvoerder zegt tegen de BBC dat Abramovitsj last had van vervellingen en pijnlijke ogen.

The Wall Street Journal en onderzoeksplatform Bellingcat schreven eerder vandaag dat Abramovitsj en twee onderhandelaars aan Oekraïense zijde mogelijk vergiftigd zijn bij een ontmoeting in de Oekraïense hoofdstad Kiev, eerder deze maand. De drie ontwikkelden klachten die volgens anonieme experts passen bij een vergiftiging met een chemisch wapen. De onderhandelaars zijn inmiddels volledig hersteld, melden media.

Volgens The Wall Street Journal was de aanval het werk van hardliners uit Moskou, die niet zouden willen dat vredesbesprekingen slagen. De Russische ondernemer is sinds eind februari betrokken bij onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. De woordvoerder van Abramovitsj heeft verder geen details gegeven.

'Geïrriteerde huid en ogen'

De ontmoeting vond op 3 maart plaats in Kiev en duurde tot laat in de avond. Volgens Bellingcat was daarbij ook een Oekraïens parlementslid aanwezig. Toen de onderhandelaars waren teruggekeerd naar hun appartementen, kregen ze klachten zoals een geïrriteerde huid en ogen. Die hielden volgens Bellingcat tot de ochtend aan.

Onderzoek door experts zou hebben uitgewezen dat de symptomen passen bij een vergiftiging met een chemisch wapen. Een tweede, volgens de deskundigen minder aannemelijke theorie, is dat de onderhandelaars blootgesteld zijn aan microgolfstraling. Omdat gespecialiseerde apparatuur ontbrak, konden er geen definitieve conclusies worden getrokken.

Volgens de experts zou de dosis dusdanig laag zijn geweest, dat de onderhandelaars niet in levensgevaar waren. Bellingcat schrijft dat het mogelijk als waarschuwing was bedoeld.

Een anonieme Amerikaanse bron zegt dat er geen sprake was van vergiftiging, maar dat inlichtingen erop wijzen dat het "iets in de omgeving" was.

Het is niet voor het eerst dat het Kremlin in verband wordt gebracht met een vergiftiging. Kremlincriticus Aleksej Navalny werd in de zomer van 2020 op de intensive care van een ziekenhuis in Omsk opgenomen nadat hij onwel was geraakt op een vlucht van de Siberische stad Tomsk naar Moskou. Het team van Navalny ging er al direct vanuit dat de oppositiepoliticus was vergiftigd. Duitse artsen vonden later sporen van het Russische zenuwgif novitsjok.

Twee jaar eerder, in 2018, werd de Russische voormalige dubbelspion Sergej Skripal in Engeland vergiftigd met het zenuwgas. De Britse oud-premier Theresa May hield Rusland verantwoordelijk voor de vergiftiging van Skripal. De twee overleefden beiden de aanval met novitsjok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl