NOS Voetbal

Slot prijst Van Gaal: 'Heel knap om dit in week voor elkaar te krijgen'

Slot prijst Van Gaal: 'Heel knap om dit in week voor elkaar te krijgen'

Feyenoord-trainer Arne Slot is onder de indruk van de manier waarop bondscoach Louis van Gaal Oranje zaterdag tegen Denemarken (4-2) liet spelen in het nieuwe 3-4-1-2-systeem.

"De bondscoach is een enorme vakman", zegt Slot in Studio Voetbal. "Dat heeft hij deze week weer bewezen. Wat hij in een week voor elkaar heeft gekregen, is heel knap."

In een analyse legt Slot uit dat de vier Nederlandse goals allemaal zijn toe te schrijven aan een bepaald facet van de nieuwe tactiek van Van Gaal.

Slot: "De eerste goal heeft met positionering van de aanvallers te maken, de tweede goal komt doordat je met drie kopsterke verdedigers gaat spelen en standaardsituaties zijn in het moderne voetbal heel belangrijk, de derde is een moment van druk zetten en de vierde begon bij een opbouwmoment vanaf de keeper."

Dat de tactiek direct invloed had op de doelpunten, zorgt volgens Slot voor meer vertrouwen van de spelers in de aanpak van Van Gaal. "Dat werkt als doping voor een elftal, als je vier goals maakt door je manier van spelen."

Uiteraard had Arne Slot het in Studio Voetbal ook over Feyenoord. Kijk hieronder wat hij vertelde over het mislopen van Joey Veerman en wat hij ervan denkt om van Feyenoord over te stappen naar Ajax als Erik ten Hag vertrekt:

Slot zag een duidelijk verschil met het 5-3-2-systeem, waarmee Oranje op het EK met Frank de Boer niet swingde en teleurstellend sneuvelde in de achtste finales. "Louis wil altijd minimaal drie creatieve spelers voorin hebben en die heeft hij nu met Bergwijn, Berghuis en Depay. Dat is een andere invulling dan op het EK."

"Het verschil zit hem niet eens zozeer in het systeem, maar in de keuze voor spelers", vervolgt Slot. "Nu zie je heel veel dynamiek en samenwerking. Ze kunnen alledrie in de spits, alledrie aan de zijkant en twee kunnen er in de spits. Met Weghorst, Malen en ook Wijnaldum was het op het EK wat positievaster."

Slot constateert dat Denemarken in de tweede helft de kwetsbaarheden van Oranje liet zien. "Dat had ook te maken met het het inbrengen van Christian Eriksen", aldus Slot. "Maar als je na een week dit al kan..."

Kijk hieronder ook naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: Eindsignaal over Artur Lekbello (door Frank Heinen) en Marcel van Roosmalen in Korte Corner over de mogelijke overname van NAC Breda door City Football Group:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl