Schuilende mensen vandaag in Lviv vanwege de raketaanvallen
NOS NieuwsAangepast

Raketten ingeslagen binnen stadsgrenzen Lviv, vijf gewonden

Bij raketinslagen in de West-Oekraïense stad Lviv zijn vijf gewonden gevallen. Het lijkt erop dat het voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is dat er raketten zijn neergekomen binnen de stadsgrenzen van Lviv.

Volgens de gouverneur van de regio hebben twee raketten een brandstofopslag geraakt. Twee andere raketten kwamen neer op een militaire fabriek. Er zijn volgens de burgemeester van de stad geen woongebouwen geraakt, maar hij sprak wel van zware schade aan "kritieke infrastructuur". De regionale autoriteiten riepen inwoners op binnen te blijven. In de stad klonk het luchtalarm.

De raketten zijn volgens de burgemeester afgevuurd vanuit de havenstad Sebastopol op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Dat is hemelsbreed zo'n 900 kilometer verderop.

Tot dusver werd Lviv grotendeels gespaard bij Russische bombardementen en ander oorlogsgeweld en gold Lviv als relatief veilig. Wel werd een vliegtuigfabriek nabij de luchthaven van de stad vorige week geraakt door raketten. De stad is een belangrijke opvanglocatie voor vluchtelingen uit andere delen van Oekraïne en voor mensen die vanuit Oekraïne naar de Europese Unie willen gaan.

De brand in de olieopslaglocatie veroorzaakte veel rook:

Flinke rookwolk te zien vanuit Lviv

NOS-verslaggever Jeroen de Jager is in Lviv en merkt dat er een gespannen sfeer hangt. "We waren met een camera naar de opslagplaats gereden, waar twintig van die tanks staan", zegt hij. "Maar binnen no-time kwam er een politiewagen met een noodgang bij ons tot stilstand. Heel gespannen agenten, die zeiden dat we alles moesten wissen."

De chauffeur van de verslaggevers was dusdanig in de buurt van de raketinslag dat er nog een heet stuk scherf vlak bij zijn auto terechtkwam. "Hij stond na een uur nog te trillen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl