In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Duizenden mensen bij afscheid Piet Paulusma: 'Oant moarn zal nooit meer zo klinken'

In Harlingen hebben duizenden mensen vanmiddag afscheid genomen van Piet Paulusma. Belangstellenden uit het hele land brachten een laatste groet bij de kist van de weerman.

Paulusma overleed afgelopen zondag op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Morgen is in besloten kring de uitvaart. De familie had zijn afscheid georganiseerd in het Entrepotgebouw in de haven van Harlingen. De gemeente laat aan Omrop Fryslân weten dat er zo'n 6000 mensen aanwezig waren.

De familie van Paulusma had gevraagd kleurrijke bloemen mee te nemen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Niet alleen bij de kist maar ook bij de woning van de weerman werden bloemen neergelegd. Daarnaast hing in Harlingen de vlag op meerdere plekken halfstok.

De belangstellenden hadden verschillende redenen om een laatste groet te brengen. Zo waren er bezoekers die Paulusma alleen van tv kenden, maar ook anderen die persoonlijk afscheid van hem wilden nemen.

"We zijn buitenmensen, we fietsen veel", vertelt een bezoeker aan Omrop Fryslân. "En dan wil je weten hoeveel wind er is, en of het vanavond droog blijft. Piet was onze gids." Een andere bezoekster vertelt: "Hij was een plaatsgenoot, dat ga je toch missen. Het deed me heel veel om daar te staan. Om toch fysiek afscheid te nemen."

"Je zag hem altijd overal. Dan stond hij op de haven, dan weer hier. Als er wind was, dan moest je hiernaartoe gaan. Dan wist je zeker dat het weerbericht hiervandaan zou komen", vertelt een bezoeker. "Het oant moarn zal nooit meer zo klinken."

's Middags bracht ook de veerboot naar Terschelling, die vertrekt vanaf Harlingen, een laatste groet aan Paulusma. Als eerbetoon was de scheepshoorn te horen. Daarbij applaudisseerden mensen die op het dek stonden.

Mensen op het dek van de veerboot die applaudisseerden voor Piet Paulusma

Advertentie via Ster.nl