Italië wederom grote afwezige op WK: 'Teleurgesteld, gebroken en verwoest'
Zo hartstochtelijk als er voorafgaand aan elke interland wordt meegezongen met het volkslied, zo diep zijn de Italianen getroffen door de uitschakeling voor het WK voetbal. Voor de tweede keer op rij, alsof de schande nog niet groot genoeg is.
"We zijn teleurgesteld, gebroken en verwoest", aldus Giorgio Chiellini na de ontluisterende nederlaag tegen Noord-Macedonië in de halve finale van de play-offs.
De 37-jarige Chiellini was afgelopen zomer nog de personificatie van de teamgeest bij de Italianen. De verdediger die in het veld dwars door muren beukte en buiten de lijnen een modelrol vertolkte door naast het voetbal cum laude af te studeren in bedrijfskunde aan de universiteit van Turijn.
Nog geen negen maanden geleden was Italië de trotse kampioen van Europa. Diezelfde ploeg werd nu afgeschminkt door de nummer 67 van de FIFA-ranking, een land dat nog nooit een WK haalde. In de media wordt gesproken van een regelrechte ramp.
Totale pech
"In juli beleefde ik het hoogtepunt uit mijn carrière. En dit is de grootste teleurstelling", zei bondscoach Roberto Mancini. "In het voetbal gebeuren soms ongelofelijke dingen. De overwinning op het EK was verdiend, maar sindsdien veranderde het geluk dat ons vergezelde in totale pech."
Gabriele Gravina, voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, sprak direct zijn steun uit. "Ik hoop dat Mancini bij ons blijft. We hebben ons gecommitteerd aan een project."
Middenvelder Jorginho kan ook zeker wel een steuntje in de rug gebruiken; hij miste in de groepsfase een penalty tegen directe concurrent Zwitserland. In de laatste minuut van de wedstrijd, bij een stand van 1-1. Bij winst zouden de tickets naar Qatar kunnen worden geboekt.
En ook in de heenwedstrijd tegen de Zwitsers (0-0) had hij al gefaald vanaf elf meter.
Dit zal me de rest van mijn leven blijven achtervolgen.
"Het doet me pijn als ik aan de twee gemiste penalty's denk", zei Jorginho, tot tranen geroerd na de uitschakeling van zijn land. "Ik denk er nog steeds aan en het zal me de rest van mijn leven blijven achtervolgen."
"Deze uitschakeling is moeilijk om uit te leggen, moeilijk om er antwoorden op te vinden. Het doet pijn, heel veel pijn."
Vier jaar geleden ging het ook al mis. Toen moesten de Italianen het in de groepsfase afleggen tegen Spanje, waarna Zweden in een spijkerharde tweekamp in de play-offs te sterk was. De VAR moest zijn intrede nog doen in het internationale voetbal, de scheidsrechter was destijds de gebeten hond.
"Nu ging het weer mis en dat is moeilijk te accepteren", keek Marco Verratti terug op de deceptie. "Iedereen weet dat we alles hebben gegeven, maar dat was niet genoeg. Natuurlijk moeten er vragen worden gesteld."
De toekomst
Nog geen jaar geleden verlengde Mancini tot medio 2026, tot en met het wereldkampioenschap in Canada, Mexico en de Verenigde Staten.
"De teleurstelling is nu nog te groot om aan de toekomst te denken", zei de coach. "Vanuit menselijk vlak kan ik zeggen dat ik op dit moment nog meer van de jongens houd dan in juli. Laten we eerst de tijd nemen om dit te verwerken. Het team heeft goede spelers en heeft een geweldige toekomst."
Juli 2021, Italië is Europees kampioen:
Vier sterren prijken er op de borst boven het logo van de Italianen. Voor de vier wereldtitels, slechts eentje minder dan recordhouder Brazilië.
Sinds de eindzege in 2006 speelt Italië echter geen rol van betekenis meer op het wereldtoneel. Twee keer werd de nationale ploeg roemloos uitgeschakeld in de groepsfase. En de laatste twee edities hoeft dus niet eens de meer de moeite genomen te worden om de koffers te pakken.
De Italiaanse inbreng in Qatar op sportief vlak is hooguit nog een scheidsrechter en een VAR.
Het allesomvattende gevoel kan in het voetbalgekke Italië in twee woorden worden samengevat, zoals Corriere dello Sport dat op zijn voorpagina deed: de hel.